Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jubilejní Bohemku ovládl Jan Kopecký s tovární Fabií

Čtyřicátý ročník Rally Bohemia zná svého vítěze. S téměř půlminutovým náskokem si pro vítězství dojela tovární posádka týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký s Pavelem Dreslerem. Škodovka si tak připsala vítězství na domácí půdě. Cíl soutěže vidělo jen jednatřicet posádek z třiapadesáti přihlášených.

„Pocity v cíli jsou vynikající. Škoda Fabia S2000 je nejlepší auto své kategorie a díky ní máme nad ostatními soupeři trochu navrch. Soutěž byla skvěle zorganizovaná a po bezpečnostní stránce jí není co vytknout,“ popsal své pocity v cíli spokojený vítěz Jan Kopecký. Ten si posteskl jen nad zkouškou v Sosnové. „Možná bych se zamyslel nad jiným formátem divácké zkoušky v Sosnové tak, aby byla pro diváky více atraktivní a zažili více show,“ doplnil Kopecký.

Pilot továrního týmu bojoval celou soutěž především s Václavem Pechem. Ten se svým Mini do třetí rychlostní zkoušky vedl, poté spadl za Kopeckého záda a jeho ztráta začala vteřinku po vteřince narůstat. S druhým místem je však Pech spokojen. „Být druhý v cíli Rally Bohemia jen šestadvacet vteřin za jezdcem továrního týmu je skvělé. Zvykal jsem si dlouho na nové pneumatiky, ale myslím si, že jsme sváděli vyrovnaný boj,“ svěřil se Václav Pech.


Jan Sýkora havaroval při premiéře s vozem Ford Fiesta R5. Foto: Ondřej Krajča

Jen necelých deset sekund za Pechem dokončil zdejší rekordman v počtu vítězství Roman Kresta. Stejně tak i on zářil na cílové rampě radostí. „Možná si někdo řekne, že je to „jen“ třetí místo, ale tak to není. Tempo bylo vysoké a jelo se ve vteřinách. Musím říct, že jsem spokojený i se svou jízdou a jeli jsme opravdu rychle. Organizačně je Rally Bohemia velký nadstandard v českém mistrovství. Tenhle závod je někde úplně jinde,“ doplnil Roman Kresta.

Poněkud hořkou příchuť má letošní Rally Bohemia pro Jana Sýkoru, který přijel představit Ford Fiesta R5. S novým soutěžním speciálem se Sýkora rychle sžil a po šestnácté rychlostní zkoušce z osmnácti držel čtvrté místo v absolutním pořadí. Hned na další zkoušce však vylétl z trati a musel odstoupit. Jeho spolujezdkyně Martina Škardová skončila v nemocnici. „Její zranění se naštěstí neukázala jako vážná,“ potvrdil mluvčí soutěže Petr Eliáš.

Mezi vozy s poháněnou přední nápravou si pro vítězství dojel Jiří Vrkoslav s Jiřím Radou na Citroenu C2 S1600.

Rally Bohemia se letos nesla v duchu přísných bezpečnostních opatření. Právě na ně si řada diváků stěžovala, soutěž se však díky ním obešla bez komplikací. „Jestli to takhle půjde dál, nemá cenu jezdit rally pro diváky. Stát sto metrů od trati asi nikoho netěší, možná bych měl ze závodů víc u sestřihu v televizi,“ poznamenal fanoušek Karel Gajdoš, který na Bohemku přijel až ze Zlína.

Celkové výsledky 40. Rally Bohemia

poř. posádka vůz čas
1. Kopecký Jan / Dresler Pavel Škoda Fabia S2000 1:54:41,5
2. Pech Václav / Uhel Petr Mini John Cooper Works S2000 +26,3
3. Kresta Roman / Gross Petr Škoda Fabia S2000 +35,7
4. Tarabus Jaromír / Trunkát Daniel Škoda Fabia S2000 +1:30,8
5. Koči Martin / Kostka Lukáš Škoda Fabia S2000 +2:27,2
6. Odložilík Roman / Tureček Martin Škoda Fabia S2000 +2:40,4
7. Cvrček Věroslav/ Šálek Ondřej Škoda Fabia S2000 +4:24,8
8. Štajf Vojtěch / Rajnoha František Subaru Impreza WRX STi +6:03,6
9. Vrkoslav Jiří / Rada Jiří Citroën C2 S1600 +8:36,8
10. Smékal Egon / Hýbnerová Monika Citroën DS3 R3T +8:44,1

 

Štítky rally, bohemia, Jan Kopecký, Škoda Fabia, rallye, soutěž, ŠKODA AUTO a.s., Škoda Motorsport, Václav Pech, Jan Sýkora, Roman Kresta, Citroën C2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní Bohemku ovládl Jan Kopecký s tovární Fabií  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.