Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strhující bitva o titul: Dukla v dramatickém závěru podlehla

Strhující pětisetová bitva na palubovce Liberce rozhodla o tom, že VK Jihostroj České Budějovice se po roční odmlce vrací na tuzemský volejbalový trůn. Skvělou týmovou hrou českobudějovičtí hráči ve finále rozdrtili Duklu 4:1 na zápasy a můžou slavit svůj již osmý titul.

Utkání začalo jako pravé finále. Dlouhou dobu se vedení přelévalo ze strany na stranu. Jako první si náskok připsal Liberec. Na světelné tabuli se tak objevil stav 20:16 pro domácí, o kterém by si kdekdo mohl myslet, že ho nelze promarnit jen tak. Na servis však přišel budějovický univerzál Kriško a rázem byl stav srovnaný na 20:20. Do koncovky se tak šlo až za stavu 25:25, kdy se Jihočechům nepodařilo ubránit útok Dukly a zároveň se domácím povedlo v další výměně nadrazit útok Kriška. Pro severočeského univerzála Hadravu to byla pověstná třešnička na dortu v podobě tvrdého útoku na palubovku soupeře. Set skončil v poměru 27:25.

Do druhé sady vstoupil Jihostroj vedením 4:0. I když se přechodně podařilo Liberci při servisu Hadravy náskok umazat, jihočeský tým si opět díky skvělé obraně vzal body zpět. Na podání se pak za stavu 18:14 dostal Habr a svým skvělým servisem ztížil Liberci následný útok. Když hostující kapitán ze servisu odcházel, byl na ukazateli stav 22:15 z pohledu Jihostroje. Tým trenéra Jana Svobody uzavřel set v exhibičním duchu a porážku z prvního setu vrátil Liberci v poměru 25:15.

I třetí sadu začal Jihostroj výrazně lépe, než Liberec. Na stranu domácích přišel situaci uklidnit zkušený nahrávač Pavel Řezníček. Dukle se ale i nadále nedařilo. I když se Liberečtí snažili zaskočit soupeře servisem, přihrávači Jihostroje vše zvedli na jedničku a následně položili útok na palubovku svého rivala. V průběhu setu se skvěle hrajícímu Jihostroji, který opravdu pracoval jako dobře promazaný stroj, podařilo přimět Liberec k několika střídáním. Maličko přibrzdit Jihočechy se povedlo servisem Hadravovi, ale Michálek dvěma nekompromisními útoky zařídil první setbol. Ten proměnili hned na první pokus budějovičtí blokaři.

Teprve ve čtvrté sadě se naplno projevila přítomnost Řezníčka na straně domácích. Liberec začal lépe útočit a snadněji uhrával bodové míče. Dukla v průběhu setu velmi dlouho vedla, ale na straně Jihostroje přišel na servis Habr a srovnal skóre. Koncovka setu nabídla neskutečné drama. Jihostroj prohrával 20:22 a Kriško servisem stáhl na 22:22. Liberec plachtícím servisem odtlačil jihočeskou přihrávku od sítě a následně ubránil útok Jihostroje. Domácí vyhráli čtvrtou sadu 25:22 a šlo se do zkráceného setu.

Skvělým servisem vstoupil do tiebreaku Habr a Jihočeši vedli 4:1. Hadrava však nezůstal českobudějovickým volejbalistům nic dlužen a srovnal servisem na 4:4. Jihočechy vrátil do vedení bodovým blokem Sobotka a vedení o tři body zařídil Michálek. Kriško pak uhrál bodový míč a Jihočeši vedli 10:6. Na stanu domácích pak přišel Burrow a body se přelévaly ze strany na stranu. Další eso na stranu Jihočechů přidal blokař Sobotka. Mach pak zalívkou zařídil první mečbol. Po přihrávce Liberce se na útoku napřáhl Hadrava, byl nekompromisně zastaven dvojblokem Mach - Michálek a Jihočeši se stali mistry extraligy!

VK Dukla Liberec - VK Jihostroj České Budějovice 2:3 (25, -15, -19, 22, -9)

Čas: 118 minut. Rozhodčí: Labašta, Hudík.

VK Jihostroj České Budějovice: Mach, Sobotka, Kuliha, Michálek, Kriško, Habr, libero Hupka. Trenér Jan Svoboda.

VK Dukla Liberec: Hadrava, Janouch, Beer, Staněk, Hýský, Burrow, libero Kopáček. Střídali Zajíček, Vencovský, Řezníček a Správka. Trenér Michal Nekola.

Napsala Eva Berková

Štítky VK Jihostroj České Budějovice, Liberec, Jihostroj, Michal Nekola, VK Dukla Liberec, Jan Svoboda, Eva Guzikiewiczová-Berková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strhující bitva o titul: Dukla v dramatickém závěru podlehla  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.