Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Referendum v Liberci bude společně s volbami, radnice proti soudu podává stížnost

Liberecká radnice podá stížnost proti krajskému soudu. Ten se přiklonil k argumentaci přípravného výboru ohledně vyškrtnutých podpisů, nutných pro uskutečnění referenda. Záležitostí se nyní bude zabývat Nejvyšší správní soud.

Liberec podá kasační stížnost na postup krajského soudu, který rozhodl o konání místního referenda v Liberci spolu s komunálními volbami 5. a 6. října. Na termín hlasování to ale zřejmě nebude mít vliv.

Kasační stížnost nemá odkladný účinek, řekla dnes mluvčí radnice Jana Kodymová. V referendu budou voliči v Liberci odpovídat na pět otázek, které se týkají například koupě zámku či MHD zdarma pro děti a seniory.

„Pokud město neuspěje se stížností u Nejvyššího správního soudu, chce věc předložit i soudu Ústavnímu, aby ten rozhodl, zda postup a výklad zákona o místním referendu správními soudy je v souladu s ústavními principy. To je důležité pro další případy i v jiných obcích,“ uvedla Kodymová.

Přípravný výbor referenda se na soud obrátil, protože nesouhlasil s postupem libereckého magistrátu, kam návrh na konání referenda podal. Úředníci města při kontrole vyškrtli z různých důvodů zhruba 3183 z 8652 získaných podpisů. Potřeba bylo 7977 platných. „U 233 podpisů šlo o duplicitu, dále 56 podpisů nezletilých osob, 550 osob s trvalým pobytem mimo Liberec, jiný trvalý pobyt uvedlo 769 lidí. Chybné jméno bylo uvedeno u 275 osob a chybné příjmení u 273. Chybné datum narození napsalo 267 podepsaných, 89 podepsaných byli cizinci, 172 nečitelných, 498 osob neexistovalo vůbec a dokonce byl jeden podpis osoby, která je pět let po smrti,“ uvedl tajemník úřadu Martin Čech.

Přípravný výbor u soudu argumentoval tím, že neví, které konkrétní podpisy byly chybné a co je třeba opravit. Soud dal přípravnému výboru za pravdu. Město s tímto výkladem nesouhlasí, podle něj přípravný výbor nedoplnil žádné podpisy a tuto vadu ignoroval. „Vzhledem k počtu a povaze chyb by to ani při kvalifikované výzvě nebylo možné odstranit,“ uvedl tajemník. Magistrát má nyní necelé tři týdny na to, aby referendum zabezpečil a sestavil potřebné komise. I to úředníkům města vadí.

„Soud vyhlásil termín konání místního referenda bez ohledu na zákonem stanovené lhůty. Provozní a organizační příprava referenda je stejně náročná jako příprava voleb, které se připravují několik měsíců,“ uvedla vedoucí správního odboru města Jitka Štíchová. Náklady na referendum radnice předběžně odhadla na zhruba dva miliony korun. „Vzhledem ke krátké lhůtě bude velmi obtížné sehnat volební místnosti, protože sčítání výsledků voleb a referenda v jedné místnosti oba zákony vylučují,“ dodala Štíchová. Liberečané budou v referendu odpovídat na pět otázek. Kromě zámku a MHD jsou tématy i regulace hazardu, obnova bývalého lesního amfiteátru a odkup hráze Veseckého rybníka.

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky referendum, radnice, Liberec, stížnost, Nejvyšší správní soud České republiky, Martin Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum v Liberci bude společně s volbami, radnice proti soudu podává stížnost  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.