Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podpora sportu v Liberci? Kluby přežívají jen díky nadšení, víc peněz dávají i okresní města

PR článek

Sportujete? Nebo vaše děti? Pak to nejspíš znáte také. Sport v Liberci je podfinacovaný, a to je ještě slabé slovo. Vždyť město dává na sportovní aktivity za rok kolem jedenácti milionů. Nepřijde vám to úplně málo? Pak si představte, že třeba Pardubice dávají milionů 65, Hradec Králové 63, Ústí nad Labem 35 a Karlovy Vary 35. I ostatní města v Libereckém kraji dávají poměrově daleko více. Změnit to chtějí Sportovci za zdravý Liberec, číslo 1 nadcházejících komunálních voleb.

Dosluhující sportoviště, nedostatečné vybavení a špatné podmínky. To jsou ve zkratce problémy, které trápí sportovce v Liberci. Město, které se pyšní tím, že v něm sportuje prakticky každý, na podporu sportu kašle. Sportovní oddíly drží při životě hlavně nadšení trenérů a funkcionářů i samotných dětí.

„Narážíme na dvě základní věci – nedostatek financí a nechuť města cokoliv řešit. To se netýká jen sportu, jde to od komunikací přes zdravotnictví až po sociální služby a sport,“ vysvětluje prezident florbalového FBC Liberec a kandidát Sportovců pro zdravý Liberec František Příhoda.

Ten se svými kolegy oslovil všechny sportovní kluby, ale i základní školy v Liberci s tím, jak na tom jsou sportoviště, která využívají a jaké mají podmínky pro svůj sport. „Výsledky jsou tristní. Sedmdesát procent libereckých sportovišť je ve špatném stavu. A bohužel za současné situace z toho není cesty ven,“ dodává.

Sportovci se proto začali zajímat o to, jak město oddíly a sport obecně podporuje. A výsledky jim vyrazily dech. Liberec jako krajské stotisícové město, které se pyšní titulem Evropské město sportu, do jeho podpory dává velmi omezené prostředky, ročně zhruba 11,5 milionu korun. Pro srovnání, stejně velké Pardubice dávají 87 milionů a například sousední Jablonec 33,5 milionu.

Peníze z loterií nejdou do sportu

Celý problém začal před pěti lety, kdy se tvořila nová koncepce přerozdělování peněz z loterií. Zatímco Liberec v té době do sportovního fondu dával 4 miliony, v prvním roce dostal z loterií 58 milionů. Jenže fond navýšil jen na deset milionů. A podobná situace fungovala až do letoška, kdy město fond navýšilo na 11,5, víc nic. „A to ještě bylo díky našemu návrhu ve sportovní komisi,“ dodala Barbora Svatošová, čtyřka na kandidátce a také předsedkyně klubu Sport Aerobic Liberec.

Právě nefunkční systém, kdy do sportu neproudí tolik peněz, kolik si zaslouží, chtějí Sportovci pro zdravý Liberec změnit. „Kdyby všechno fungovalo, není problém, ale takhle už to dál nejde. Na městě se obchoduje, místo aby se rozvíjelo. Proto chceme mít v zastupitelstvu i zástupce sportovců, kteří pohlídají, že sportovní oddíly nebudou jen přežívat, ale dostanou to, co si zaslouží za práci, kterou dělají,“ pokračuje jednička kandidátky Ladislav Dzan, primář oddělení Ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice Liberec a také lékař fotbalového Slovanu.

Ještě tristněji vychází srovnání, kolik peněz dávají města do jednotlivých sportů. Například florbalisté FBC dostávají z rozpočtu města 550 tisíc včetně jednorázových akcí, florbalový klub z České Lípy přitom inkasuje přes milion. „Důležité je ale připomenout, že náš klub hraje extraligu mužů, žen, juniorů, juniorek i dorostů, to nikdo jiný nemá,“ přibližuje Zdeněk Skružný, dvojka kandidátky, generální manažer FBC Liberec a také bývalý reprezentační trenér.

Liberečtí badmintonisté zase mají od města jen 150 tisíc korun. Když se to srovná s jinými městy, jako je Hradec Králové, které dostává 800 tisíc korun, jsou liberečtí badmintonisté jen chudou popelkou. „Je jasné, že když se na začátku rozděluje málo, na konci musí být také málo. Ale ta čísla jsou opravdu alarmující,“ dodává Skružný.

Sportovci pro zdravý Liberec finanční situaci chtějí změnit. Připravenu mají koncepci, která postupně do libereckého sportu přinese miliony a posléze i desítky milionů korun navíc. „Sportovní kluby si to za svou dlouholetou práci zaslouží. Řada lidí to dělá jen z lásky ke sportu,“ uzavírá Ladislav Dzan.

Více o Sportovcích za zdravý Liberec najdete tady.

Štítky sport, sportoviště, Liberec, Sportovci za zdravý Liberec, Ladislav Dzan, volby, peníze, Pardubice, Hradec Králové, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpora sportu v Liberci? Kluby přežívají jen díky nadšení, víc peněz dávají i okresní města  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.