Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2018: Do voleb jde dvanáct uskupení, kdo bude vládnout městu v dalších čtyřech letech?

Do libereckého zastupitelstva se chce dostat hned dvanáct stran či hnutí. Jde o známé tváře, ale i úplné nováčky a také staré tváře v nových stranách. Pojďme si je postupně představit, už v sobotu večer pak budeme vědět, kdo z nich nás bude do roku 2022 zastupovat na radnici. Jednotlivé strany řadíme podle jejich preferencí v předvolebních průzkumech.

ANO 2011

Největší favorit voleb. Zlí jazykové tvrdí, že v Liberci by mohl kandidovat prakticky kdokoliv, protože lidé volí Andreje Babiše, přesto na kandidátce najdeme několik zajímavých jmen. Lídrem je Jiří Němeček, který celý život pracoval ve vysokých pozicích v automotive a poslední roky je znám jako ředitel Technického muzea. Čtyřkou je Marek Vávra, majitel frýdlantského pivovaru a šestkou krajská radní Radka Loučková Kotasová. ANO bylo úspěšné už před čtyřmi lety, bude zajímavé sledovat, zda voliči i přes odvolání celé buňky uprostřed volebního období budou hnutí opět věřit.

Starostové pro Liberec

Čtyři roky seděli v opozici, i když mohli vládnout se Změnou. Jednání ale nedopadla. Na kandidátce je celá řada osobností z libereckého veřejného života. Ředitel ZOO David Nejedlo, provozovatel azylového domu Robert Prade, ale i ředitelka divadla Jarmila Levko nebo starosta Vratislavic Lukáš Pohanka. V programu láká na vizi Liberce v roce 2030, větší čistotu města nebo výstavbu městských bytů.

Změna pro Liberec

V koalici s ANO a posléze s exANO vládla čtyři roky. V polovině volebního období se koalice rozpadla a zbylé dva roky byly plné hádek a naschválů. Změna i přesto voliče láká na výsledky, kterých dosáhla, například na snížení cen tepla, opravená dětská hřiště a parky nebo po letech zprovozněné Lesní koupaliště.

ODS Liberec

Liberecká ODS by ráda vstala z mrtvých. Po letech u vlády se v minulých volbách jen těsně dostala do zastupitelstva. Láká na nové tváře, lídrem je Petr Židek. Cílem je dostat se do zastupitelstva, ale rádi by získali dvojciferný výsledek. A program? Dokončení územního plánu, snížení daně z nemovitosti nebo oprava městského bazénu.

ČSSD Liberec

Nad libereckou ČSSD visí velký otazník. Kandidátku vede lékař Jan Mečl a doplněná je o zkušené politiky i nové tváře. Sociální demokracie má ale celostátně problémy s preferencemi, což se může odrazit i v komunální politice. Velkým tématem pro místní ČSSD je vytvoření bezdoplatkových zón a boj s nepřizpůsobivými. Zaměřit se také chce na plánování uzavírek.

SPD Liberec

Další velká neznámá, SPD bude i v Liberci těžit z popularity celostátního lídra Tomia Okamury. Kandidátku vede učitelka Věnceslava Drábková. Voliče láká na podobná témata, jako centrála, tedy na bezpečnost. Vadí také řada nekoncepčních uzavírek.

PRO 2016 s podporou Svobodných

Nováček voleb se známými tvářemi. Lídrem je Tibor Batthyány a v jeho řadách je také několik dosluhujících zastupitelů. Strana chce snížit daň z nemovitosti a opravit bazén. Končící primátor Batthyány také láka na kontinuitu.

Liberec otevřený lidem (LOL!)

Další ze stran, která jde do voleb jako nováček, na kandidátce má ale velmi známé tváře. Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová patřili v minulých volbách ke kandidátům s největším počtem křížků. LOL! se odtrhl od Změny pro Liberec, protože měl jinou představu o směřování města. Řada programových průsečíků se ale stále najde.

Sportovci pro zdravý Liberec

Kandidátka už tradičně složená ze sportovců či jeho podporovatelů. Vede ji Ladislav Dzan, kandidují i Zděnek Skružný z florbalového klubu nebo Miroslav Holeňák, tedy bývalý fotbalista Slovanu. Sportovci chtějí vylepšit podporu sportu, na který se ve městě zapomíná, mezi jejich další priority patří i dokončení územního plánu.

Liberec plus+

A znovu nováček, na jehož kandidátce je celá řada starých známých. Vede ji bývalá primátorka Martina Rosenbergová a ve svých řadách má i další bývalé zastupitele Petra Černého, Zoru Machartovou nebo Jana Čmuchálka, každý přitom byl minule v jiné straně. Zaměřit se chce na to, aby město bylo vstřícné ke svým občanům, zajistit chce například bezplatné obědy pro žáky základních škol.

KSČM Liberec

Letošní volby budou pro KSČM velmi důležité. Mnoho voličů jim v minulých letech odlákaly strany jako jsou ANO nebo SPD. Liberecká KSČM je jinak stále stejná. Cílem je dostat se do zastupitelstva a podporovat opravy městského majetku, který je zanedbaný.

Soukromníci

Zřejmě nejméně viditelná strana, která kandiduje do zastupitelstva. Kandidátku vede Marek Krčil a složená je z podnikatelů a OSVČ. Láká na kandidáty bez skandálů, pracovat chce na větší bezpečnosti ve městě či na větší podpoře podnikání.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, hlasování, ANO 2011, ČSSD, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, Andrej Babiš, Jiří Němeček, ODS, Marek Vávra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Do voleb jde dvanáct uskupení, kdo bude vládnout městu v dalších čtyřech letech?  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.