Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2018: Volit přišlo přes čtvrtinu voličů, u referenda je účast zhruba poloviční

První den komunálních voleb je u konce. Podle odhadů z libereckých volebních místností je účast průměrná, volit přišlo něco mezi 25 až 30 procenty oprávněných voličů. Ještě slabší je pak zájem o referendum, kde je účast oproti komunálním volbám na některých místech zhruba poloviční.

V komunálních volbách se rozhoduje o tom, kdo usedne do zastupitelstva, které má 39 členů. Účast u voleb bude zřejmě hodně podobná, jako před čtyřmi lety, kdy dorazilo necelých 36 procent voličů. Letos je to po prvním dnu asi čtvrtina lidí.

Na jednom z okrsků na Králově Háji v Liberci odevzdalo hlas 27 procent voličů. „Účast je ale výrazně nižší než o prezidentských volbách," řekla zapisovatelka Jana Žáková.

Vítězství ve volbách obhajuje Změna pro Liberec, která před čtyřmi lety získala přes 25 procent hlasů. Mezi další favority patří Starostové pro Liberec a ANO 2011.

V Liberci také lidé rozhodují v referendu třeba o bezplatné MHD pro děti a seniory nad 65 let nebo o koupi zámku. Účast je ale slabší než u komunálních voleb, někde sotva poloviční.

Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 08:00 a volby potrvají do 14:00. Výsledky se očekávají v sobotu odpoledne a v noci na neděli.

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, referendum, komunální volby, Starostové a nezávislí, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Volit přišlo přes čtvrtinu voličů, u referenda je účast zhruba poloviční  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.