Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2018: V Liberci je jasno. Vítězí Starostové, Změna propadla

, aktualizováno 6. října 2018, 22:04

V Liberci je rozhodnuto. Po sečtení 94 procent hlasů jsou v jasném vedení Starostové pro Liberec, kteří mají přes 31 procent hlasů. Druhé je ANO, které je o deset procent zpět. Propadla Změna pro Liberec, která má pod 13,5 procenta. Do zastupitelstva míří i ODS a LOL!.V jiných městech obhájili dosavadní starostové, v Hrádku Josef Horinka, ve Frýdlantu Dan Ramzer a například v Chrastavě Michael Canov.

Aktualizujeme

Po sečtení 82 okrsků z 87 jsou v krajském městě ve vedení Starostové pro Liberec, kteří jasně zvítězili. Druhé je s necelými 22 procenty ANO. Na třetím místě je Změna, která má 13,3 procenta a připsala si porážku. Do zastupitelstva míří ODS, která má lehce přes osm procent a také LOL! který se drží nad pětiprocentní hranicí.

Těsně pod hranicí pěti procent končí Sportovci (4,24) a SPD (4,68). Mimo zastupitelstvo zůstávají stálice libereckého zastupitelstva, komunisté získali 3 procenta, sociální demokraté dokonce jen dvě. Velké ambice měla i bývalá primátorka Martina Rosenbergová, její uskupení získalo jen 1,6 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Referendum neplatí, přišlo málo lidí

Dosluhující primátor Tibor Batthyány kandidoval za PRO2016, připsal si 3,6 procenta hlasů.

Jasno už je v Jablonci, kde jsou sečteny všechny hlasy. O dvě procenta vyhrála ODS (22,34), druhé je a ANO (20,26), za nimi jsou Piráti, Společně pro Jablonec, Starostové a do zastupitelstva by se dostalo ještě SPD.

V České Lípě se zdá, že končí dosavadní vládní koalice. ODS získala 9,64 procenta a ČSSD 8,34. Vítězství slaví ANO se ziskem 23,99 procenta a druhé skončilo hnutí Živá Lípa s 22,35 procenta.

Hotovo už mají v Chrastavě, kde opět zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali 59,5 procent hlasů. Pokračovat tak nejspíš bude starosta Michael Canov. Jeho strana ve městě získala 13 z 19 mandátů, což je nejlepší výsledek v historii.

A spočítáno je už i třeba v Hejnicích, kde vyhrála kandidátka Za lepší Hejnice s dosavadním starostou Jaroslavem Demčákem.

Sečteno už je i ve Frýdlantě, kde se z vítězství může opět radovat ODS, získala 25,55 procent hlasů. V zastupitelstvu ale bude dalších šest uskupení. To jen těsně uniklo hnutí PRO2016, které má 4,99 procenta hlasů.

V Hrádku nad Nisou bude i v příštím volebním období velmi pravděpodobně pokračovat jako starosta Josef Horinka. Sečteny jsou všechny hlasy a hnutí Hrádek potřebuje změny! drtivě vyhrálo s téměř 83 procenty.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, Starostové a nezávislí, ODS, ANO 2011, Michael Canov, Josef Horinka, Dan Ramzer, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: V Liberci je jasno. Vítězí Starostové, Změna propadla  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.