Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberecké referendum je neplatné. Přišlo necelých patnáct procent voličů

Hodně diskusí a emocí bylo kolem referenda, kde se Liberečáci mohli vyjádřit například k tomu, zda mají senioři a studenti jezdit MHD zdarma nebo zda má město koupit zámek. Konalo se společně s komunálními volbami, jeho výsledky ale neplatí, muselo by k němu přijít 35 procent voličů.

Referendum se v liberecké historii konalo teprve podruhé a opět budilo velkou pozornost. Jak i Změna přiznala, byl to jeden z bodů předvolební kampaně, což většina ostatních subjektů neskousla a velmi ostře se proti němu vymezovala.

Například primátor Batthyány důrazně doporučoval, aby k němu lidé vůbec nechodili, Starostové zase vyzvali, aby se hlasovalo 5 krát NE.

VOLBY 2018: Za vítězstvím míří Starostové, Změna propadá

Emotivní byl i samotný průběh referenda. Před volebními místnostmi, kde se konaly komunální volby, stáli brigádníci, často teprve patnáctiletí, kteří drželi transparenty s tím, že se referendum koná. A jak několik z nich uvedlo, stávali se terčem nadávek a výhrůžek. Několikrát dokonce musela situaci řešit policie. Kritikům vadilo, že jde o agitaci, podle obhájců ale o žádnou nešlo, brigádníci pouze upozorňovali na to, že se koná.

Hlasovací místnosti také často byly úplně jinde, než ty do komunálních voleb. Leckde museli zájemci o hlasování v referendu místnost dohledávat.

A výsledek? V referendu se vyjádřilo necelých patnáct procent voličů (v 19:49 bylo sečteno 86 z 87 okrsků), tedy přes jedenáct tisíc oprávněných voličů. To znamená jediné – referendum je neplatné a liberečtí zastupitelé se tak výsledky řídit nemusí.

Otázky položené k rozhodnutí v místním referendu

  • Souhlasíte s tím, aby město upravilo tarif hromadné dopravy tak, aby děti do 15 let a senioři nad 65 let měli MHD nejpozději od 1. 1. 2019 zdarma?
  • Souhlasíte s tím, aby město Liberec učinilo veškeré možné kroky k regulaci hazardu tak, aby v Liberci bylo do konce roku 2019 maximálně 7 míst s tzv. živou hrou?
  • Souhlasíte s tím, aby město do konce roku 2018 koupilo liberecký zámek a přilehlý zámecký park za cenu max. 96,5 mil. Kč?
  • Souhlasíte s tím, aby město obnovilo bývalý lesní amfiteátr v Lidových sadech?
  • Souhlasíte s tím, aby město vykoupilo od Povodí Labe hráz u Veseckého rybníku, tzv. Tajchu, a připravilo projekt citlivé revitalizace jeho okolí?

Autoři | Foto Jan Korytář

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, referendum, komunální volby, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké referendum je neplatné. Přišlo necelých patnáct procent voličů  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.