Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starostové ovládli Liberec, začala jednání o koalici. Takový výsledek jsme nečekali, řekl Jaroslav Zámečník

Voliči rozhodli, současná koalice nekoalice propadla, odcházející primátor Batthyány se do zastupitelstva nedostal, Změna má jen něco přes třináct procent. Velké vítězství slaví Starostové, kteří získali 32 procent. Ještě v sobotu večer se rozeběhla první povolební vyjednávání.

„Takový výsledek jsme nečekali a moc si toho vážíme. Je to odraz toho, že občané chtějí, aby se město Liberec změnilo a posunulo kupředu,“ řekl lídr Starostů Jaroslav Zámečník.

Jeho strana už večer zahájila první jednání, nejprve dorazilo ANO zastoupené Jiřím Němečkem a Radkou Loučkovou Kotasovou. „Chtěli jsme se dozvědět, co nám Starostové nabídnou. Něco jsme si odnesli, doma se na to podíváme a potom si řekneme, jestli se nám to líbí, nebo ne,“ okomentoval Jiří Němeček.

VOLBY 2018: V Liberci je jasno. Vítězí Starostové, Změna propadla

Výsledek ANO podle něj není špatný, hnutí ale v Liberci přece jen pomýšlelo výš. Jednat se bude podle Němečka dál. „Požadavky na resorty jsme řekli vyjednávacímu týmu Starostů a budeme se o tom v neděli bavit. Zatím jednáme se Starosty, v neděli budeme jednat i s dalšími,“ dodal.

První kolo jednání už mají za sebou i Starostové s ODS. „Naším cílem bylo získat čtyři mandáty a zatím to vypadá, že se nám to podařilo. V tuto chvíli je vše věcí jednání, která jsou na začátku, těžko se k tomu více vyjadřovat,“ řekl lídr ODS Petr Židek.

ČTĚTE TAKÉ: Referendum neplatí, přišlo málo lidí

I když jsou jednání stále na začátku, nejspíš se rýsuje právě koalice Starostové, ANO a ODS, která dva roky funguje na kraji. „Říkal jsem kolegům z ANO, že jsme výsledky překvapeni stejně jako oni. Neumíme si představit spolupráci pouze ve dvojkoalici. Být jen v koalici s ANO by bylo stejně špatné řešení, jako před dvěma lety na kraji. Proto chceme oslovit všechny, kteří nám už pogratulovali, tedy ODS a LOL. Myslíme si, že rozdílné názory na některé věci by neměly vést k tomu, že nebudeme schopni mluvit o tom, jak spolupracovat,“ uvedl hejtman Martin Půta, který se prvních vyjednávání za Starosty účastnil také.

Právě hejtman bude ve vyjednáváních důležitým hráčem, jeho vliv na výsledek Starostů v Liberci ocenil i Zámečník. „Město chceme ve spolupráci s krajem dále rozvíjet,“ dodal.

Právě lídr libereckých Starostů by měl být příštím primátorem. „Shodli jsme se na tom, že v případě spolupráce bych funkci primátora vykonával já,“ potvrdil.

Velkou porážkou skončily volby pro další strany, v zastupitelstvu budou nejspíš jen čtyři subjekty. Dostane se do něj Změna pro Liberec, která měla ambice vyhrát, nakonec má ale jen přes třináct procent a míří do opozice. Ještě hůře dopadl primátor Batthyány, který v zastupitelstvu nebude. „Gratuluji vítězům komunálních voleb v Liberci. Vlastně gratuluji všem, kteří uspěli, my jsme skončili v poli poražených. Pevně věřím, že se tu utvoří koalice, která Liberec zase posune o něco dále," uvedl Tibor Batthyány na facebooku.

A podobný osud potkal další silné strany minulosti. Debaklem skončily volby pro KSČM nebo ČSSD, ani dvě procenta nezískalo uskupení Liberec plus bývalé primátorky Martiny Rosenbergové. Těsně se do zastupitelstva nedostalo SPD a také Sportovci pro zdravý Liberec.

Volební účast se vyšplhala na 40,74 procenta.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, Starostové a nezávislí, koalice, Jaroslav Zámečník, primátor, ANO 2011, Jiří Němeček, ODS, Radka Loučková Kotasová, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové ovládli Liberec, začala jednání o koalici. Takový výsledek jsme nečekali, řekl Jaroslav Zámečník  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.