Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2018: Známé tváře i úplní nováčci. Kdo tvoří nové liberecké zastupitelstvo?

Voliči rozdali karty, Liberec bude mít nové zastupitelstvo. Do něj se dostala celá řada známých tváří, ale i úplně noví lidé. Liberecká Drbna přináší přehled, kdo bude nově Liberečáky zastupovat.

Starostové pro Liberecký kraj

Vítězná strana, získala přes 32 procent hlasů a 16 mandátů. Řada z nich už byla v dosluhujícím zastupitelstvu, nově byl zvolen například ředitel azylového domu Robert Prade nebo šéf ZOO David Nejedlo. Do zastupitelstva byla zvolena i ředitelka divadla Jarmila Levko. Strana kandidovala v koalici s Lidovci, za které byla zvolena Hana Zemanová, a také s TOP 09, která bude mít v zastupitelstvu Zděňka Chmelíka a Roberta Korselta.

Lukáš Pohanka
Jiří Šolc
Jaroslav Zámečník
Jarmila Levko
Jan Berki
Ivan Langr
Michal Hron
Zdeněk Chmelík
Jan Marek
Hana Zemanová
Robert Prade
Květa Vinklátová
David Nejedlo
Jiří Zavoral
Jiří Bartoloměj Sturz
Robert Korselt

ANO 2011

Druhé místo bere hnutí ANO 2011 s lídrem Jiřím Němečkem. Očekávalo se, že bude více bojovat o vítězství, nakonec ale bere 11 mandátů. Mezi nimi je většina nováčků, přesto nejde o neznámé tváře. Zastupiteli budou Jiří Němeček, majitel frýdlantského pivovaru Marek Vávra nebo krajská radní Radka Loučková Kotasová. Do zastupitelstva se dostal i Zbyněk Karban, což je vedoucí odboru ekonomiky na radnici, obě funkce najednou ale vykonávat nemůže.

Jiří Němeček
Zdeněk Šembera
Renáta Balašová
Marek Vávra
Martina Teplá
Radka Loučková Kotasová
Šárka Prachařová
Zbyněk Karban
Jaroslav Šrajer
Vítězslav Kvapil
Petr Zdráhala

Změna pro Liberec

Dvakrát po sobě vyhrála v Liberci volby, do třetice přišla porážka. Změna dostala jen přes 13 procent hlasů a získala 6 zastupitelů. Všichni v něm byli i poslední čtyři roky.

Josef Šedlbauer
Jan Korytář
Karolína Hrbková
Ondřej Petrovský
Pavla Haidlová
Marie Pavlová

ODS

Liberecká ODS v posledních čtyřech letech měla pouhé dva zastupitele, nyní svůj zisk zdvojnásobila. A je velmi pravděpodobné, že se bude znovu podílet na moci. Do zastupitelstva se vrací například Tomáš Hampl spojený s obdobím vlády ODS nad Libercem v minulosti.

Petr Židek
Martin Kolafa
Petra Břeňová
Tomáš Hampl

LOL!

Liberec otevřený občanům se odštěpil od Změny pro Liberec. Dlouho bylo velmi napínavé, zda se do zastupitelstva dostane, nakonec udržel více než pět procent a získal dva mandáty. Do zastupitelstva míří Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová.

Zuzana Kocumová
Jaromír Baxa

Rozdělení mandátů

Starostové 16
ANO 11
Změna 6
ODS 4
LOL! 2

Autoři | Foto Jan Mocňák

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, ODS, ANO 2011, Jiří Němeček, Jarmila Levko, Drbna.cz, Zdeněk Chmelík, Starostové pro Liberecký kraj, KDU-ČSL, Zuzana Kocumová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Známé tváře i úplní nováčci. Kdo tvoří nové liberecké zastupitelstvo?  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.