Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

PORAŽENÍ VOLEB: Propadl primátor i Změna, poprvé od revoluce chybí sociální demokraté a komunisté

Zatímco vítězné strany už sestavují příští vládu nad městem, volby přinesly také celou řadu více či méně překvapivých proher. Od roku 1989 se ještě nestalo, aby v zastupitelstvu chyběla KSČM a ČSSD, s novým projektem neuspěl primátor Batthyány, ani jeho předchůdkyně Rosenbergová. Těžkou prohrou také volby skončily pro Jana Korytáře a Změnu, která získala pouhých třináct procent hlasů.

Jan Korytář a Změna pro Liberec (13,27 %)

Změna si ve volbách věřila na třetí vítězství v řadě. Její kampaň byla nejpropracovanější, přesto to nestačilo. Voliči nejspíše Změně neodpustili nepovedenou koalici s exANO primátora Batthyányho. Poslední dva roky se politici především hádali, někdy opravdu hodně ošklivě. A tak úspěchy v podobě snížených cen tepla nebo opraveného Lesního koupaliště zkrátka na vítězství nestačily.

„Chci poděkovat všem, kdo nám dali hlas a podporovali nás v kampani – 13 procent a 6 zastupitelů není úspěch, ale také je to třetí místo. Jak se říká - není každý den posvícení. Náš sen o lepším Liberci platí dál,“ oznámil Jan Korytář na profilu Změny.

Změna tak má pouhých šest zastupitelů a pravděpodobně zamíří do opozičních lavic, i když například lídr ANO Němeček připustil, že se s Janem Korytářem sejde.

Tibor Batthyány a PRO2016 (3,59 %)

Tibor Batthyány se stal primátorem za hnutí ANO 2011, z něj byl poté vyloučen, primátorem ale zůstal. I pro něj platí, že mu zlomily vaz neustálé hádky s koaličním partnerem a málo viditelné výsledky. I přes velkou kampaň mu chybělo zázemí silné značky, jaké má ANO, nebo i Změna. „Gratuluji všem, kteří uspěli, my jsme skončili v poli poražených. Pevně věřím, že se tu utvoří koalice, která Liberec zase posune o něco dále,“ napsal Tibor Bathyány na facebooku. Jeho strana se do zastupitelstva nedostala vůbec, končící primátor tak nejspíš v politice končí úplně.

ČSSD (2,12 %)

Tradiční strana je v absolutním rozkladu. V Liberci získala dvě procenta hlasů a poprvé od roku 1989 chybí v zastupitelstvu. Sociální demokraty teď čeká bouřlivá diskuse a také bolestivá rozhodnutí. Je jasné, že řada lidí bude muset stranu opustit, jiní pravděpodobně odejdou sami. „Jsme zklamaní, ale slibuji, že chci pro ČSSD pracovat dál,“ oznámil neúspěšný lídr Jan Mečl na twitteru.

KSČM (3,03 %)

Podobný případ jako ČSSD. Komunisté byli v libereckém zastupitelstvu vždy. Jména Dana Lysáková a Věra Sřivánková zná asi každý. Liberecká buňka ale neměla dost sil ani prostředků na kampaň, jejich věrné voliče jim odlákala hnutí ANO a SPD.

Liberec plus (1,57 %)

Kandidátka složená ze jmen, která už jsme v zastupitelstvu viděli, jen každého v jiné straně. Lídrem byla exprimátorka Martina Rosenbergová, která dříve válčila v ČSSD, Zoru Machartovou známe z TOP 09 a například Petra Černého ještě z Věcí veřejných. Nové uskupení ale mnoho hlasů nezískalo. „Tentokrát to nevyšlo, ale jsme nový subjekt a jsme teprve na startu,“ naznačilo uskupení, že končit nehodlá.

SPD (4,59 %)

SPD vyloženě nepropadlo, do zastupitelstva mu chybělo necelé půl procento hlasů. Strana se i na komunální úrovni spolehla na osobnost republikového lídra Tomia Okamury, to ale nestačilo.

Sportovci pro zdravý Liberec (4,26 %)

Projekt, který se snaží dostat sportovce do zastupitelstva, také nedostal dost hlasů, k pěti procentům chybělo necelé procento. Potenciál tu do budoucna jistě je, části voličům ale mohou vadit jména jako Jiří Rutkovský nebo Jiří Veselka. Chyběl také komplexněji propracovaný program a strana nejspíš pozdě zahájila kampaň.

Autoři | Foto

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, Jan Korytář, Tibor Batthyány, Změna, KSČM, ČSSD, primátor, Martina Rosenbergová, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PORAŽENÍ VOLEB: Propadl primátor i Změna, poprvé od revoluce chybí sociální demokraté a komunisté  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.