Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2018: Jednání o koalici v Liberci pokračují. Rada by měla mít jedenáct členů

Druhý den pokračovala v neděli vyjednávání o nové koalici v Liberci. Vítězná strana Starostové pro Liberecký kraj by vládu měla co nejširší, ideálně čtyř subjektů. Intenzivně jedná s ANO, třetím členem pravděpodobně bude ODS. První jednání proběhla i s Libercem otevřeným lidem (LOL!).

Vyjednávání začala už ve chvíli, kdy ani nebylo sečteno sto procent výsledků. Vítězní Starostové se ještě v sobotu večer a v noci postupně sešli s ANO, ODS a nakonec i s LOL! „Cesta společné spolupráce na budoucí vládě Liberce je na dobré cestě. Za Starosty navrhujeme, aby spolupráce nebyla jen se dvěma partnery, ale abychom přijali ideálně ještě další dva. Proto jsme souběžně oslovili i ODS a Liberec otevřený lidem,“ vysvětlil lídr Starostů Jaroslav Zámečník, který by se také měl stát primátorem.

VOLBY 2018: Známé tváře i úplní nováčci. Kdo tvoří nové liberecké zastupitelstvo?

Minimálně s ANO vypadá spolupráce už velmi nadějně. „Hovoříme o jednotlivých gescích, které bychom pokryli našimi odborníky. V příštím týdnu už by mohla být známá jména,“ potvrdil Zámečník.

Ochotná ke spolupráci bude i ODS, která na sobotní jednání dorazila ve vyjednávacím týmu složeném z lídra Petra Židka, Ondřeje Červinky a Jiřího Kittnera. Občanští demokraté by získali místa v radě města, která by nově měla být jedenáctičlenná.

PORAŽENÍ VOLEB: Propadl primátor i Změna, poprvé od revoluce chybí sociální demokraté a komunisté

Podobnou nabídku dostal i LOL! „Další kroky musíme všichni v klidu promyslet,“ řekl lídr LOL! Jaromír Baxa, který vždy patřil k velkým kritikům některých kroků vlád ODS a podepsal se i pod několik trestních oznámení.

Kromě primátora by nadále měli zůstat čtyři náměstci, jako tomu je dosud, ty si podle slov Zámečníka rozdělí právě jeho Starostové a ANO.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, Starostové, ODS, ANO, LOL!, ANO 2011, Starostové a nezávislí, vláda, Jaroslav Zámečník, Liberecký kraj, primátor, Jiří Kittner, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Jednání o koalici v Liberci pokračují. Rada by měla mít jedenáct členů  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.