Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud v Liberci zamítl stížnosti na výsledky voleb. Může proběhnout ustavující zastupitelstvo

Soud v Liberci zamítl další čtyři stížnosti na výsledky komunálních voleb v obcích v Libereckém kraji, dvě se týkaly Jablonce a po jedné Liberce a Ralska. Původně soudy v Liberci a Hradci Králové obdržely 18 stížností, nevyřešené jsou poslední tři. Jedna stížnost je spojená s volbami v Nové Vsi nad Nisou, druhá s volbami v České Lípě a třetí s volbami v Hamru na Jezeře.

Jako nedůvodnou dnes soud shledal stížnost kandidáta za Změnu pro Liberec Václava Smrkovského, který požadoval pro Liberec nové sečtení všech odevzdaných hlasů a kontrolu všech neplatných. Podle soudu měly námitky pouze spekulativní charakter. „Soud zdůrazňuje, že námitku postavenou výhradně na spekulativních souvislostech není možno brát za indicii, která by mohla vést soud k pochybnostem o správnosti výsledku voleb," píše se v usnesení.

V Liberci tak může proběhnout ustavující zastupitelstvo a město tak dostane novou vlásu složenou ze Starostů, ANO a ODS.

ČTĚTE TAKÉ: Hotovo. Zástupci Starostů, ANO a ODS podepsali koaliční smlouvu 

Soud odmítl také obě stížnosti na volby v Jablonci. Měly stejnou námitku, a to, že seznamy kandidátů u některých kandidujících subjektů obsahovaly nadbytečné údaje. V důsledku toho byl podle autora stížnosti volební lístek nepřehledný a dva z kandidujících subjektů byly znevýhodněny tím, že byly uvedeny až na druhé straně volebního lístku. Podle soudu to ale neodporuje zákonu. „... nic nebrání tomu, aby hlasovací lístky pro volby do příslušného zastupitelstva byly vytištěny oboustranně," píše se v usnesení.

Soud odmítl i stížnost Miloše Tity

Jako nedůvodnou soud označil i stížnost současného starosty Ralska Miloše Tity, jehož uskupení ve volbách nezískalo ani jeden mandát, přestože dostalo 5,01 procenta hlasů. Tita poukázal nejen na to, podle něj existuje podezření, že docházelo také k ovlivňování volební komise, kupčení s hlasy, k nepovolené volební kampani a k manipulaci s volebními lístky a s výsledky voleb.

Podle soudu ale předložil jen velmi nekonkrétní námitky bez označení konkrétních důkazů, proto jeho stížnost zamítl. Neuznal ani námitku ohledně nezískání mandátu. Soud ve zdůvodnění připomněl, že zisk alespoň pěti procent hlasů zaručuje straně jen vstup do takzvaného skrutinia, tedy do další fáze rozdělování mandátů jednotlivým stranám. Hlasy se v této fázi přepočítávají na podíly, jehož hodnota postupně klesá. V Ralsku na poslední patnáctý mandát bylo potřeba mít hodnotu podílu 516,00, uskupení Tity ale mělo jen 235,50.

Autoři | Foto

Štítky soud, volby, Liberec, výsledky voleb, Ralsko, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jablonec, Hradec Králové, Liberecký kraj, Česká Lípa, Nová Ves nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci zamítl stížnosti na výsledky voleb. Může proběhnout ustavující zastupitelstvo  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.