Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Martina Bufková Rychecká: Vždy budu proti zákonům omezujícím naše svobody

PR článek

„Jako senátorka budu bojovat proti přijímání takových zákonů, které se snaží omezovat naše svobody a pod pláštěm boje s korupcí nebo záminkou ochrany čehokoliv posilují pravomoci úřadů a státních orgánů k tomu, aby nám čím dál více usměrňovali náš způsob života,” říká v rozhovoru nezávislá kandidátka do Senátu za ODS Ing. Martina Bufková Rychecká.

Nikdy jste se neangažovala v žádné politické straně. Co Vás najednou vedlo k rozhodnutí kandidovat za ODS do Senátu? 

Přestože jsem se nikdy přímo politicky neangažovala, politické dění v této zemi sleduji už od doby, kdy jsem jako studentka ČVUT zvonila na Václavském náměstí klíči nad hlavou. Mým oborem jsou veřejné zakázky, které jsou s politickým rozhodováním úzce spjaty a s politiky, zejména těmi komunálními, se setkávám při své práci téměř každý den. A právě má dosavadní práce asi vedla Dana Ramzera, dlouholetého starostu Frýdlantu a krajského předsedu ODS k tomu, aby mi kandidaturu do Senátu za ODS nabídl. A protože jsem člověk, který životní výzvy neodmítá, rozhodla jsem se tuto nabídku přijmout. A to nejen proto, že bych se po více než 20-ti letech ve veřejných zakázkách ráda posunula zase o trochu dál, ale hlavně proto, že  chci svou kandidaturou vyjádřit podporu politické straně, jejíž politické cíle a program jsou mi dlouhodobě nejbližší. Straně, která byla, dle mého názoru, v minulém období na celostátní úrovni výrazně poškozena neadekvátním a naprosto bezprecedentním zásahem orgánů státní moci a na liberecké úrovni je soustavně poškozována dlouhodobou negativní kampaní ze strany politického oponenta. A právě množství nenávisti, politické nekorektnosti a kriminalizace lidí, kteří bezesporu přispěli k rozvoji našeho města i celého libereckého regionu, pro mne byla rovněž jedním z impulsů, abych svým politickým angažmá dala najevo, na jaké straně stojím. 

Stojíte tedy na straně ODS, která Liberec zadlužila a která proslula svými klientelistickými vazbami na místní podnikatelské prostředí?

Stojím na straně té ODS, která má ve svých řadách spoustu chytrých a pracovitých lidí, kteří byli a jsou ochotni pro své město, obec či kraj každodenně odvádět kvalitní a zodpovědnou práci. Takových lidí, kterým se v minulosti podařilo zrealizovat řadu významných projektů, které k rozvoji města a celého regionu výrazně přispěly. Ano koalice vedená ODS skutečně v minulosti zatížila město Liberec úvěrem, který pokryl financování významných investic, jakými byla  např. tak kritizovaná aréna nebo který pokryl finanční spoluúčast města na  realizaci projektů spojených s pořádáním Mistrovství světa v klasickém lyžování či dalších evropských projektů, jako byla přístavba bazénu nebo rekonstrukce městských lázní na Oblastní galerii. Všechny tyto investice splnily svůj účel a slouží občanům města i celého regionu nejen k aktivitám, pro které byly původně zrealizovány. Stojím ale i na straně takových lidí, jakým je např. dlouholetý starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který s obrovským osobním nasazením bojoval s následky ničivých povodní v roce 2010 a kterému se daří obnovovat krásy tohoto historicky významného města a zlepšovat podmínky pro život i podnikání místních občanů. A stojím rovněž na straně všech aktivních a pracovitých lidí, kteří se, i přes sílící snahu kriminalizace politického rozhodování, problémy řešit nebojí  a snaží se svá města či obce, ale i kraj a celou zemi posouvat dopředu. A nemám na mysli jen aktivní politiky, ale i úředníky, podnikatele, firmy a jejich pracovníky, kteří svou prací k rozvoji regionu rovněž přispívají.  

A co se týče klientelistických vazeb na místní podnikatelské prostředí? Nevidím nic špatného na tom, že regionální politik má zájem na tom, aby místní firma, která zaměstnává v daném regionu desítky lidí, dostávala v tomto regionu práci, a to včetně veřejných zakázek. A pokud se tak děje v mezích zákona o veřejných zakázkách, pak takové snaze nelze snad nic vytknout. Tu extrémní a populistickou snahu některých politiků, zadávat zakázky jen podle nejnižší nabídkové ceny, naopak hodnotím, z hlediska rozvoje regionu, jako velmi nebezpečnou.

Jste úspěšnou podnikatelkou, majitelkou úspěšné poradenské firmy. Jak budete v případě vašeho zvolení řešit výkon funkce senátorky versus řízení své firmy?

Nabídku kandidovat jsem zodpovědně zvažovala a nakonec se rozhodla ji přijmout. Veřejným zakázkám se věnuji přes dvacet let a cítím potřebu se v životě posunout dále. Proto jsem ochotna řízení své firmy přenechat manželovi, který mi s jejím chodem pomáhá od počátku a v problematice veřejných zakázek se orientuje. Navíc se mi ve firmě podařilo za ta léta vybudovat skvělý tým, který je schopen fungovat zcela samostatně. A myslím, že práce v Senátu mi alespoň odborný dohled nad chodem firmy umožní.

Jakým tématům se chcete v Senátu věnovat a čím můžete přispět ke zvýšení jeho důvěryhodnosti

Mým oborem jsou veřejné zakázky a veřejné investování. Senát je však zejména o zákonodárném procesu. Proto bych se chtěla zodpovědně věnovat všem zákonům, které Poslanecká sněmovna předkládá Senátu ke schválení, a snažila bych se prosazovat zjednodušení našeho právního systému. A rozhodně bych jako senátorka bojovala proti přijímání takových zákonů, které se snaží omezovat naše svobody a pod pláštěm boje s korupcí nebo záminkou ochrany čehokoliv posilují pravomoci úřadů a státních orgánů k tomu, aby čím dál více usměrňovali náš způsob života. A co se týče důvěryhodnosti Senátu? O té, dle mého, rozhodují spíše voliči tím, jaké osobnosti si do Senátu zvolí.

Jak se díváte na dnešní vývoj Liberce?

Liberec bohužel již několik let stagnuje. Nemyslím si, že důvodem jsou pouze dluhy z minulosti, jak se nám snaží současné vedení města namluvit. Dle mého je důvodem fakt, že město řídí aktivisté, kteří založili svůj program na kritice práce ostatních, nebo lidé, kteří  nemají žádné zkušenosti se správou města, řízením lidí ani přípravou a realizací větších projektů. A tak sice máme na stole řadu auditů, kontrolních zpráv a koncepcí, byli jsme svědky experimentu v podobě výměnného pobytu mezi představiteli města Liberce a Žitavy, na náměstí jsme si užili řady kulturních akcí včetně videomappingu či pískoviště s plážovými lehátky. Ale žádný posun ve věcech, které je skutečně potřebné řešit. Schvalování nového územního plánu se stále posouvá, údržba městského majetku včetně veřejné zeleně je katastrofální, o regulaci hazardu či potřebě silného investora pro sportovní areál Ještěd se stále jen diskutuje, žádné projekty pro realizace významnějších  investic nejsou zpracovány. Doufejme tedy, že se do konce volebního období podaří připravit alespoň nějaké smysluplné projekty, aby po volbách mělo nové vedení města na co navázat. 

Čím můžete pomoci jako senátorka Liberci?

Ze samé podstaty funkce senátora se jedná o službu všem občanům v České republice, neboť senátoři především projednávají a schvalují návrhy zákonů, které schválila Poslanecká sněmovna. Samozřejmě si však uvědomuji, že senátor za volební okrsek je rovněž reprezentantem regionu, který zastupuje. Mým cílem je ho zastupovat důstojně a zároveň využít všechny možnosti, které Senát nabízí, abych liberecký region podpořila. To je však možné pouze za předpokladu, že se i komunální či krajští politici přestanou navzájem očerňovat, posílat na sebe policii a se stejným úsilím, které věnují své mediální prezentaci a natáčení zábavných videí, se začnou věnovat řešení problémů, které náš region trápí. Osamocený senátor dokáže prosadit jen velmi málo. Pouze, pokud potáhneme za jeden provaz, máme šanci věci posouvat dopředu. A to je bohužel to, co mi v dnešní liberecké politice chybí.

Jaká místa v Liberci a okolí máte nejraději?

Pochopitelně historické centrum, Masarykovu ulici směrem od galerie po ZOO, okolí přehrady. Celá tato oblast je naprosto unikátní svou architekturou. Jsem ráda, že se nakonec podařilo městské lázně po letech zachránit a celý projekt přeměny lázní na Oblastní galerii dokončit. A to je zásluha bývalého vedení města v čele s Jiřím Kittnerem, které celý projekt připravilo. A naštěstí ho přes maximálně vynaložené úsilí nezastavil ani Jan Korytář, který opakovaně napadal jak soutěž na výběr dodavatele díla, tak jeho samotnou realizaci.  

Z okolí Liberce mám ráda samozřejmě Jizerky nebo Podještědí, které využíváme v zimě na lyže a v létě na kola nebo golf. Krásná krajina je ale i na Frýdlantsku, kam rádi vyrážíme na výlety.

Štítky Senát Parlamentu ČR, ODS, Martina Bufková Rychecká, projekt, Liberec, veřejná zakázka, investice, Dan Ramzer, České vysoké učení technické v Praze, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martina Bufková Rychecká: Vždy budu proti zákonům omezujícím naše svobody  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.