Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Volby 2016: Preferenční hlasy tentokrát mají smysl

V pátek 7. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 8. října od 8 do 14 hodin budete moci ve volebních místnostech rozhodnout o složení nového zastupitelstva Libereckého kraje a zvolit nového senátora za Liberec. Jak na to?

Kraj: 1 lístek = 1 hlas pro stranu a možnost až 4 preferenčních hlasů

V případě krajských voleb si vyberete hlasovací lístek se zvolenou stranou, na kterém pak můžete zakroužkovat maximálně 4 konkrétní jména. Pokud tedy vaši favorité nefigurují na špici kandidátky, můžete jim pomoci přeskákat kandidáty, kteří jsou nad nimi. V krajských volbách se každý odevzdaný lístek počítá jako jeden hlas pro danou stranu a preferenční hlasy ovlivňují pořadí na kandidátce zvolené strany. Dejte si ale pozor, abyste nezakroužkovali více než 4 jména. Váš volební lístek by sice zůstal platný a hlas pro stranu by se započítal, ale přednostní hlasy pro jednotlivé kandidáty už ne. Svůj volební lístek vhodíte do volební urny v příslušné obálce, kterou obdržíte od orkskové volební komise.

Senát: 1 lístek = 1 hlas pro konkrétního kandidáta

V případě voleb do Senátu je to jednoduché. Pro každého kandidáta je k dispozici jeden lístek. Vyberete si tedy svého kandidáta a daný lístek v příslušné obálce, kterou obdržíte od okrskové volební komise (pro první kolo má žlutou barvu), vhodíte do volební urny. Pokud nebude senátor zvolen v prvním kole, uskuteční se v pátek 14. října a v sobotu 15. října ve stejných časech druhé kolo, v němž se bude ozhodovat mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z kola prvního.

Obecné informace

Volit může každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let. Pokud dosáhne věku 18 let v době mezi prvním a druhým kolem voleb, může se účastnit jen druhého kola. Volby proběhnou v předem vybraných volebních místnostech, o kterých příslušný obecní úřad své voliče informuje. V případě závažného zdravotního důvodu může volič požádat obecní úřad o hlasování mimo volební místnost - za voličem přijdou dva členové komise s přenosnou hlasovací schránkou. Obálku s hlasovacími lístky dostane každý volič do schránky ve svém trvalém bydlišti nejpozději tři dny před začátkem voleb. Hlasovací lístky budou k dispozici i ve volebních místnostech.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky preferenční hlasování, volební místnost, Liberec, Liberecký kraj, volby, Senát Parlamentu ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby 2016: Preferenční hlasy tentokrát mají smysl  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.