Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jednání o koalici pokračují. Starostové si chtějí ponechat většinu v radě a hejtmanský post

Krajská koalice se v Liberci začíná pomalu ale jistě rýsovat. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj by rádi vytvořili čtyřkoalici s druhým ANO, ČSSD a ODS. Tím by získali pohodlnou většinu 35 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Krajská rada by měla zůstat devítičlenná, starostové si v ní chtějí ponechat většinu pěti míst včetně hejtmana, ANO nabízejí dva posty včetně statutárního náměstka, ČSSD a ODS by získaly po jednom.

V čele Libereckého kraje stojí od jeho vzniku devítičlenná rada. A podle hejtmana Martina Půty by to tak mělo zůstat i dál. Všichni náměstci a radní by podle něj měli být uvolnění a rád by ve vedení kraje viděl lídry koaličních stran, aby také nesli za rozhodování odpovědnost. Na straně starostů to není problém, i jednička ANO Jitka Volfová je připravena v radě kraje zasednout. "Myslím, že máme na kandidátce dost kvalitních odborníků, abychom mohli obsadit i další rezorty. Zájem máme zejména o ekonomiku, evropské dotace, oblast zdravotnictví či sociálních věcí," řekla Volfová.

To sociální a občanští demokraté budou mít zřejmě s obsazením uvolněných krajských radních problém. Lídr ODS Dan Ramzer je starostou Frýdlantu, jednička ČSSD Pavel Svoboda zase náměstkem primátora v Jablonci. Dnes nechtěli komentovat, zda jsou připraveni se těchto funkcí ve prospěch práce v radě kraje vzdát. Je to předčasné, řekli shodně na dotaz, specifikovat nechtěli ani oblasti, o něž by měli v radě zájem. Nikdo ale neuvažuje o rozšíření devítičlenné rady o další místa. "My jsme pro to, aby se administrativa co nejvíce zeštíhlovala," poznamenal Ramzer.

Jednání o koalici budou pokračovat ve středu a ve čtvrtek. Pokud k dohodě všech čtyř stran nedojde, jsou podle Pietera ve hře ještě trojkoalice s ANO a ODS, nebo s ANO a ČSSD, která by měla stále silnou většinu 31 hlasů. ANO preferuje spolupráci v trojkoalici s ODS. Pieter nevyloučil, že to ale nakonec může skončit jen dvoukoalicí, která by v zastupitelstvu měla většinu 27 hlasů. Po zkušenostech se Změnou pro Liberecký kraj v minulém volebním období však Půta není této variantě příliš nakloněn. Dvojkoalice se tehdy po dvou letech rozpadla. Půta se obává podobných problémů s ANO. Například na radnicích v České Lípě, Havířově či Ústí nad Labem koalice s ANO nevydržely.

V Libereckém kraji se do zastupitelstva dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, když jim hlas dalo 32,35 procenta voličů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou také dva zástupci Koalice SPD a SPO. Ti, spolu se Změnou a komunisty skončí zřejmě v opozici.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky ANO 2011, ODS, koalice, rada, ČSSD, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o koalici pokračují. Starostové si chtějí ponechat většinu v radě a hejtmanský post  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.