Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pomněnkový den. Den, který je věnován pohřešovaným dětem

Od roku 1979 každý 25. květen připadá Pomněnkovému dni. Celosvětové uznávané datum si klade za cíl připomenout pohřešované děti a šířit osvětu zaměřenou na veřejnost.

Svět si připomíná 25. květen, protože právě v tento den zmizel roku 1979 V New Yorku po cestě do školy šestiletý chlapec Etan Patz. O čtyři roky později pak prezident USA, toho času Ronald Reagan, označil datum za Den pohřešovaných dětí a o další tři roky později se 25. květen začal připomínat mezinárodně.

Od roku 2002 se začal uznávat i v Evropě a do České republiky pronikl roku 2004 pod názvem Pomněnkový den, kdy proběhl jeho první ročník.

Mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého Kraje Vlasta Suchánková dodává: „Letos zároveň při příležitosti mezinárodního dne pohřešovaných dětí, tj. ke dni 25. Května 2018, zahajuje Česká republika předsednictví, která byla vytvořena Mezinárodní neziskovou organizací AMBER Alert Eurupe. Účelem této nově vytvořené sítě je umožnit policejním expertům e přidružených států mezi sebou rychle a neformálně komunikovat v případech mezinárodního pátrání po pohřešovaných osobách, potažmo dětech. Trvání předsednictví se předpokládá na sobu dvou let.

Proč právě pomněnka

Anglický název tohoho modrého kvítku zní forget-me-not, což v překladu znamená nezapomeň na mě.

Ztracené děti v Liberecké kraji

V ČR se každoročně ztratí stovky dětí. „V Libereckém kraji jsme například od roku 2010 do současnosti hledali na tři stovky dětí do patnácti let, které z různých důvodů utekli z domova. A dříve či později jsme je nalezli, sdělil ředitel krajské policie Vladislav Husák.

Přesto je jedna dívenka, která zmizela roku 1997, stále pohřešována. Ivana Košková zmizela 13. července. Ta jela na kole z Příšovic do Svijanského Újezdu. Na křižovatce na Loukov se ještě pozdravila se svou spolužačkou, avšak ke své tetě do Újezdu nikdy nedorazila.

Nejen na trase, která je dlouhá necelé čtyři kilometry, pátraly stovky policistů. Konaly se i nejrůznější pátrací akce jak na zemi či ve vodě, tak ve vzduchu. Vytvořen byl i speciální pátrací tým. Ten pátral v České republice i v Německu,“ dodala Suchánková. Případ Ivany Koškové tak nadále zůstává největším nevyřešeným případem v Libereckém kraji.

Foto KŘP LK

Štítky Pomněnkový den, pohřešované děti, osvěta, 2018, Česko, Liberecký kraj, Ronald Reagan, Etan Patz, USA, Evropa, New York, Vladislav Husák, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomněnkový den. Den, který je věnován pohřešovaným dětem  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.