Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brigádníků je dostatek, přesto studenti práci najdou

Ačkoli se před začátkem letní sezony firmy obávaly nedostatku brigádníků, v Libereckém kraji se podle všeho s tímto problémem ve většině případů nepotýkají.

Důvodem může být zvyšování odměn, ke kterému se někteří zaměstnavatelé uchylují, i snaha studentů si ve volném čase přivydělat. Ti si práci ovšem nevybírají jen podle platu. „Situace s brigádníky je u nás dobrá, aktuálně máme stop stav. Ačkoli nenabízíme ty největší odměny, studenti se k nám s oblibou vracejí, jelikož si z práce odnášejí skvělé zážitky a zkušenosti,“ uvedl jednatel jablonecké firmy Sundisk Martin Bauer a dodal, že během léta zaměstná firma okolo stovky brigádníků.

Daleko více než pracovní síly ho pálí vyhlášky. „Dle různých nařízení například nesmí osoby pod osmnáct let pracovat s hotovostí. Pro nás to je velké omezení, kdy bohužel nemůžeme zaměstnat mnoho velmi schopných a zodpovědných lidí,“ dodal jednatel.

S počtem brigádníků z řad studentů jsou spokojeni i ve velkých firmách. „Ročně zaměstnáme v Liberci až padesát studentů. Problém nedostatku pracovních sil se nás nijak netýká,“ sdělila manažerka firmy Magna Exteriors Jana Dostrašilová

Zaměstnávají firmy i města

Do zaměstnávání studentů se mimo jiné zapojují i města. Ve většině z nich mohou studenti pracovat například v rámci informačních center. „Město Liberec využívá studenty zejména jako průvodce komentovaných prohlídek, které zajišťuje Městské informační centrum,“ řekla tisková mluvčí magistrátu Jana Kodymová. I zde je počet brigádníků zcela naplněn.

Kodymová také potvrzuje, že při výběru práce není pro studenty důležitá pouze výše odměny ale i druh práce. Se zaměstnáváním studentů pomáhá i město Semily. „I u nás si mohou studenti přivydělat v rámci provozu Turistického informačního centra,“ komentovala starostka města Lena Mlejnková.

Na druhé straně pracovní trh stále nabízí více či méně atraktivní brigády nejen pro studenty. „Obecně lze konstatovat, že Česká Lípa má stále podprůměrnou nezaměstnanost a z toho lze usoudit, že ani pro studenty nebude problém formou letní brigády nějakou práci v České Lípě získat,“ sdělila Eva Markgrafová z magistrátu města Česká Lípa.

Mezi stálými nabídkami brigád v kraji převládají zejména různé pozice u spedičních služeb a v administrativě.

 

 

Foto Pavel Kacerovský

Štítky práce, brigáda, zaměstnání, Liberecký kraj, plat, student, Martin Bauer, turistické centrum, Česká Lípa, Liberec, Lena Mlejnková, Magna Exteriors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brigádníků je dostatek, přesto studenti práci najdou  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.