Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj letos uvolní pro malé obce rekordních třicet milionů korun

V rámci Programu pro obnovu venkova podpoří kraj devadesát projektů týkajících se rozvoje obcí. Celková částka dotací přesahuje dvacet osm milionů korun. Ze sto osmi žádostí tak finanční prostředky neobdrží pouze osmnáct žadatelů.

V Libereckém kraji je celkem 215 obcí, tento program by měl pomoci zejména těm nejmenším. „Program je určen na všemožné aktivity, od oprav komunikací a veřejného osvětlení, až po opravy objektů jako jsou mateřské školy nebo obecní úřady,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Poprvé poskytl kraj finanční prostředky obcím touto formou v roce 2013. Tehdy se jednalo o třináct milionů korun, v současnosti je tak podpora více než dvojnásobná. „Jako dlouholetý starosta považuji tento program za velmi důležitý. I ryze symbolické financování je skvělou motivací pro přípravu a realizací projektů,“ komentoval člen rady Jiří Löffelmann.

Nejvíce podpory se dostává obcím pod tisíc obyvatel. Šanci na získání příspěvku mají i obce do dvou tisíc obyvatel, ovšem čím je vesnice větší, tím menší dotaci může získat.

V letošním roce se tak dotace dočkaly například Kacanovy pro obnovu víceúčelového kulturního domu nebo Bílý Kostel nad Nisou, kde proběhla rekonstrukce střechy obecního úřadu. „Letos se podařilo uspět i nám, a to s příspěvkem na opravu střechy vily Schowanek, ve které se nachází Muzeum místní historie,“ sdělil starosta Jiřetína pod Bukovou Josef Kucin.

Většina žádostí se týká výstavby a oprav komunikací, dále se jedná o obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti. „Díky zpětné vazbě od starostů bychom se do budoucna chtěli zaměřit i na podporu dalších oblastí jakou jsou například zanedbané hřbitovy,“ dodal Löffelmann.

V rámci integrovaných projektů venkovských mikroregionů mohou o dotaci žádat i svazky obcí a mikroregiony. Smyslem tohoto projektu je podpora spolupráce mezi obcemi. „Příkladem takové žádosti je projekt mikroregionu Frýdlanstko, který by chtěl mobilní podium. To si následně budou mezi obcemi půjčovat dle potřeby,“ dodal hejtman. 

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky kraj, dotace, vesnice, obce, venkov, podpora, projekt, Liberecký kraj, oprava, Jiří Löffelmann, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj letos uvolní pro malé obce rekordních třicet milionů korun  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.