Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyrážíte o víkendu k vodě? Sedmihorky raději vynechte

Koupaliště v Sedmihorskách je v letních měsících oblíbenou zastávkou místních i turistů. Z důvodu zvýšeného výskytu sinic ale zde odborníci koupání nedoporučují. Naštěstí je v Libereckém kraji mnoho dalších krásných míst ke koupání.

Hygienici nedoporučují koupání v přírodním koupališti u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Voda kvůli přemnoženým sinicím není ke koupání vhodná, vyplývá z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody.

Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Sedmihorky jsou na stupni čtyři, jako jediné v Libereckém kraji. Se zhoršenou kvalitou se toto koupaliště potýká každé léto, v posledních letech ale kvalita vody klesla maximálně na stupeň dva či tři. Zákaz koupání neplatí na žádném ze 36 sledovaných přírodních koupališť, jezer a přehrad v Libereckém kraji.

„Na stupni tři jsou od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce s kolísavou kvalitou přítoku a také Máchovo jezero na Českolipsku, tam jsou důvodem sinice. Jsou pořád na stejné úrovni,“ řekl za letovisko Vladimír Reichert. Pro oblíbené jezero to není nic neobvyklého, sinice jsou v něm ve zvýšeném počtu každé léto. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v jezeře pokaždé osprchovali.

Zdravotní problémy mohou mít zejména citliví jedinci, tedy těhotné ženy, alergici či děti. Zhoršená kvalita vody lidi od koupání v Máchově jezeře neodrazuje, podle Reicherta bývají pláže plné. „Jak vyleze sluníčko, tak lidé přijdou, jinak se prochází. Velký zájem je i o lodní dopravu,“ dodal. Na stupni dva jsou další čtyři vodní plochy v kraji, obvykle to signalizuje snížená průhlednost.

Riziko zdravotních obtíží je malé, hygienici přesto lidem doporučují se po koupání osprchovat i na těchto místech. Mírně zhoršená kvalita je konkrétně na koupališti v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor, na Hamerském jezeře v Podještědí a koupalištích v Horní Polici a Zákupech na Českolipsku.

Autoři | Foto Obec Hamr na Jezeře

Štítky voda, kvalita, sinice, koupání, léto, hygiena, Liberecký kraj, jezero, přírodní koupaliště, Liberec, Sedmihorky, Krajská hygienická stanice, okres Česká Lípa, Máchovo jezero, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrážíte o víkendu k vodě? Sedmihorky raději vynechte  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.