Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přes sto padesát tisíc zaplatil kraj chovatelům, u kterých řádili vlci

Liberecký kraj dlouhodobě vyplácí peníze osobám, kterým vznikla škoda způsobená chráněným živočichem. Patří sem vydry, kormoráni a samozřejmě vlci, kterých se financování škod týká nejvíce.

Od začátku roku kraj za vlky zaplatil 158 tisíc korun. Peníze putují chovatelům, kterým vlci nějak uškodili, nejčastěji napadením ovcí. Kraj schválil například náhradu škody chovateli na Frýdlantku. „V březnu zde došlo k roztrhání celkem sedmadvaceti ovcí,“ uvedl radní Jiří Löffelmann. Majitel ovcí tak nyní obdrží přes 133 tisíc korun.

Pro získání náhrady za způsobenou škodu je ovšem nutné splnit určité podmínky. „Samozřejmě každý konkrétní případ posuzují odborníci ze Státní veterinární správy. Mezi podmínky spadá například uzavřený objekt, tedy že se ovce nacházely například v ohradě, která byla dostatečně zabezpečená,“ komentoval radní. 

Pokud vlci strhnou chovateli ovci a kraj škodu uhradí, peníze se k dotyčnému dostanou během pár měsíců. „Chápeme, že chovatelé nejsou ze situace šťastní, přestože se dočkají finanční náhrady. Z toho důvodu v září proběhne ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem seminář pro chovatele,“ dodal Löffelmann.

Akce by měla přiblížit chovatelům možnosti čerpání finančních příspěvků například na zajištění hospodářských zvířat v podobě oplocení a ohradníků, ale i na pořízení ovčáckých psů, kteří by případnému útoku vlků měli zabránit.

Od roku 2000 zaplatil kraj za všechny škody napáchané výše zmíněmýni živočišnými druhy přes dva miliony korun. Za vlky za tu dobu zaplatil téměř 300 tisíc.

Foto pixabay.com

Štítky kraj, škoda, peníze, náhrada, vlk, chráněný, Liberecký kraj, ovce, Jiří Löffelmann, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes sto padesát tisíc zaplatil kraj chovatelům, u kterých řádili vlci  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.