Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Koupat se můžete dál, kvalita vody se výrazně nezhoršuje

Ačkoli horko neustupuje, na kvalitě vody se vysoké teploty projevují jen minimálně. Zákaz koupání zatím vyhlášen nikde není, pouze v Sedmihorkách se kvůli množství sinic nedoporučuje.

Nejlepší je situace na Jablonecku, kde je zatím na všech sledovaných plochách voda v pořádku. Nejvíc znečištěných vodních ploch je naopak na Českolipsku, které trápí nedostatek vody a vysoké teploty. Z devíti sledovaných nádrží mají čistou vodu jen tři - v Novém Boru, Mimoni a Sloupu v Čechách.

Vyplývá to z informací, které na internetu zveřejnila Krajská hygienická stanice Liberec. I když vysoké teploty a nedostatečné přítoky kvalitu vody zhoršují, zákaz koupání zatím hygienici nikde nevyhlásili. Nevhodná ke koupání je ale kvůli přemnoženým sinicím voda v rybníku v autokempu v Sedmihorkách na Semilsku.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Na stupni jedna už není 11 ze 36 sledovaných vodních ploch v Libereckém kraji. Na stupni tři je od začátku sezony Máchovo jezero na Českolipsku. Kvůli sinicím tam mohou mít po koupání zdravotní problémy zejména citliví jedinci, jako jsou těhotné ženy, alergici a děti.

Na stejné úrovni je také koupaliště v Chrastavě na Liberecku, tam je ale důvodem kolísavá kvalita přítoku. Hygienici doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. Malé riziko vzniku zdravotních obtíží je na Českolipsku na koupalištích v Horní Polici, Zákupech, Nedamově, Jablonném v Podještědí a na Hamerském jezeře. Jsou na stupni dva, zhoršenou kvalitu vody signalizuje snížená průhlednost. Podobné je to i na koupališti v Košťálově na Semilsku, na přehradě Harcov v Liberci nebo na koupališti v Českém Dubu na Liberecku.

Problémy s kvalitou vody má také letos obnovené Lesní koupaliště v Liberci. Důvodem je prosakující vana bazénu a nedostatečný přítok. Město se sice snaží vodu doplňovat z cisteren pitnou vodou, to ale nestačí a hladina je výrazně snížená. „Zatím se jich tam navezlo zhruba 50, to je 500 metrů krychlových vody,“ řekl náměstek primátora Jan Korytář. V horkých dnech na koupaliště míří 200 a 300 lidí ve všedních dnech, o víkendech i tisícovka návštěvníků.

Autoři | Foto Město Hejnice

Štítky kvalita, voda, koupaliště, koupání, Sedmihorky, Liberec, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Česko, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupat se můžete dál, kvalita vody se výrazně nezhoršuje  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.