Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové sanitky získají záchranáři ještě tento měsíc

Záchranáři v Libereckém kraji dostanou nové sanitky. Ty umožní ještě rychleji a bezpečněji zasahovat. Do budoucna se u záchranky vymění i dalších dvanáct vozů.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje dostane v září deset nových sanitek bezmála za 42 milionů korun. Liberecký kraj na nákup přispěje více než 28 miliony korun, zbytek dá záchranka ze svého.

Cílem je zajistit rychlou, bezpečnou a komfortní zdravotní péči. Řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Pokračuje tak obnova vozového parku záchranné služby. Dalších 12 sanit vymění záchranáři za nové mercedesy v následujících dvou letech.

Záchranáři v kraji mají k dispozici čtyři desítky vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Díky dotaci z evropských fondů pořídila záchranná služba v roce 2015 za 80 milionů 20 sanitek vybavených jako jednotky intenzivní péče. Kompletně tak obnovila svůj vozový park.

V náročném terénu v Libereckém kraji ale vozy často nevydrží déle než šest let. „Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá,“ doplnil náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Po zkušenostech z minulých let záchranáři s krajem spolupracovali na přípravě zadání. Jednou z požadovaných změn u nových sanit bylo, aby nosítka nebyla ve středu vozu, ale na jedné straně byla širší ulička, ve které se mohou za jízdy pohybovat záchranáři a lékaři.

Na základě požadavků záchranářů budou mít sanitky mimo jiné vzduchové odpružení zadní nápravy, upravené je i skládací pojízdné křeslo pro převoz sedícího pacienta. Z 22 nových vozů bude deset vybaveno samonakládacími nosítky pro těžké pacienty do 300 kilogramů.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny ve 13 městech. Zaměstnává zhruba 350 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60.000 případů. Záchrannou službu letos kraj dotuje bezmála 189 miliony korun. Už dva roky funguje v kraji i nové operační středisko záchranky, jehož vybudování stálo přes 30 milionů korun. Miliony korun ročně investuje záchranka také do modernizace svých základen.

Autoři

Štítky sanitky, zss, záchranka, vozidla, Liberecký kraj, zdravotnická záchranná služba, vozový park, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Mercedes-Benz, Jitka Volfová, Přemysl Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové sanitky získají záchranáři ještě tento měsíc  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.