Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výrobce prodával kotle se špatnými štítky, lidem je zaplatí kraj

Úhrada za kotle se týká lidí, kteří si je pořídili v rámci dotací. Firma totiž vydávala štítky s emisní třídou jedna na kotle se třetí emisní třídou. Liberecký kraj tak nyní těmto lidem vyplatí přes šest set tisíc korun.

Liberecký kraj zaplatí ze svého kotle, které si lidé pořídili v rámci dotací na výměnu kotlů, a jak se později ukázalo, byly od výrobce chybně označené. Na dotaci by tak šest žadatelů nemělo nárok, i když kotle pořídili v dobré víře, že splňují první nebo druhou emisní třídu.

Kraj se rozhodl jim peníze vyplatit s vlastního rozpočtu. Dohromady to přijde na 662.500 korun, řekla mluvčí krajského úřadu Lenka Klimentová. „Během administrace programu se u některých vyměňovaných kotlů značky Atmos ukázalo, že byly na výrobním štítku označeny jako kotle emisní třídy jedna, ačkoliv průkazně splňovaly emisní třídu tři, která je v rámci programu nezpůsobilá k podpoře. K chybě došlo u výrobce těchto kotlů, který vydal štítky s chybnou emisní třídou,“ popsala problém Klimentová.

Na chybu upozornilo kraje ministerstvo životního prostředí, podobně tak vyplatili dotaci z vlastního například i v Karlovarském kraji. Dotace na výměnu kotlů rozděloval Liberecký kraj poprvé v roce 2016, ve dvou výzvách první vlny bylo dohromady k dispozici 149 milionů korun. Přijato bylo zhruba 1800 žádostí a uspokojeno 1315 žadatelů.

Ve druhém kole zahájeném loni na konci listopadu je k dispozici 135 milionů korun. Kraj přijal téměř 1600 projektových žádostí o dotaci, uspokojeno bylo zatím zhruba 1300 žadatelům, z toho asi třetina už své peníze i dostala.

„Finanční alokace je v současné chvíli vyčerpaná, poskytování dotací na nové kotle a čerpadla přesto není u konce, neboť byl vytvořen zásobník projektů, do kterého jsou žádosti stále přijímány," řekla krajská radní Radka Loučková Kotasová. Nejčastěji podle ní peníze putují na Liberecko a Českolipsko, velký zájem o výměnu topného zdroje mají podle Klimentové také lidé v okolí Turnova. Žadatelé si pořizují především tepelná čerpadla, naopak nejméně oblíbené jsou kotle na biomasu s ručním přikládáním.

Autoři | Foto www.nabidky.edb.cz

Štítky kotle, dotace, Liberecký kraj, peníze, Radka Loučková Kotasová, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce prodával kotle se špatnými štítky, lidem je zaplatí kraj  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.