Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S příchodem chladných dnů začínáme topit, důležitá je kontrola kotlů a komínů

Dny se začínají zkracovat a ochlazovat. Doma si tak rádi přitopíme. Se začínající topnou sezónou ovšem přichází i riziko požárů, způsobených právě komíny.

Topná sezona oficiálně trvá od října do března. Než ale začnete topit, měl by vám komín a kotel prověřit odborník. Můžete se tak vyhnout požáru a mnoha nebezpečím. Saze, které se v komínu usazují, se totiž můžou lehce vznítit

„V loňském roce došlo v našem kraji k více než osmdesáti požárům způsobených komíny. Většinu přitom způsobily usazené saze,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pavlína Bálková. Vedle sazí pak častými příčinami požárů, které souvisí s komíny, jsou špatné spáry nebo nevhodná konstrukce komínu.

Včasná kontrola, která je navíc zakotvena i v zákoně, tak může ochránit vás i vaše blízké. Pokud si navíc na údržbu nedáte pozor, může vám hrozit tučná pokuta. „Ta se v případě fyzické osoby může vyšplhat do výše deseti tisíc korun,“ dodala Bílková. Při vzniku požáru pak pokuta může být i 25 000 korun.

Falešná kontrola

Pozvat si domů kontrolu ale může zavánět podvodem. Všichni si ze známé českého filmu pamatujeme falešného vrchního. Lidé jsou ale vynalézaví, a zjistili, že být i falešný kominík je poměrně výnosné. Hasičský záchranný sbor České republiky proto vytvořil aplikaci ZDE, kde si můžete osobu, která je, nebo by měla být, revizním technikem spalinových cest, prověřit.

Foto pixabay.com

Štítky komíny, kontrola, topná sezona, topení, kotel, komín, požár, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S příchodem chladných dnů začínáme topit, důležitá je kontrola kotlů a komínů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.