Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj příští rok investuje do oprav silnic druhé a třetí třídy miliony korun

Mnoho silnic se příští rok dočká rekonstrukce. Liberecký kraj se chce zaměřit zejména na komunikace druhé a třetí třídy. Nového povrchu by se tak měli dočkat u Turnova, Mimoně i České Lípy.

Liberecký kraj dá v příštím roce do oprav a rekonstrukce svých komunikací druhé a třetí třídy zhruba miliardu korun. Z vlastního rozpočtu investuje minimálně 300 milionů korun, na 160 milionů očekává stejně jako letos ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Další peníze by měl kraj získat z evropských fondů. V příštím roce se rozjede většina projektů financovaných z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter. „Největšími akcemi budou rekonstrukce silnic financované z IROP, bude se jednat zejména o rekonstrukce silnic druhé třídy. Jedná se o silnici z Mimoně do Ralska na hranice Libereckého kraje, začne se stavět obchvat města Zákupy, také by měla být zahájena rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova a z Doks do Dubé,“ uvedl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Nejsložitější bude podle něj zřejmě rekonstrukce silnice 610 z Turnova na hranice Středočeského kraje, která prochází několika dalšími obcemi. Náročné bude také dokončení rekonstrukce silnice v Jablonném v Podještědí, kde se bude pracovat na náměstí. Liberecký kraj vlastní 2074 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území.

Podle analýzy dopravy bylo na začátku letošního roku ve výborném či dobrém stavu více než 837 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, což je 40 procent komunikací v kraji. Za přispění dotací z evropských fondů a s využitím vlastních prostředků kraj letos realizoval na silnicích zhruba 50 akcí, na některých místech se ještě pracuje.

„Do silnic šlo letos více než 900 milionů korun, dluh na silnicích se ale odhaduje na sedm miliard,“ poznamenal hejtman Martin Půta. „K nejkomplikovanějším stavbám patřila letos Palackého ulice v Turnově, kde jsme kvůli hluku měnili dlažbu na asfalt. Další stěžejní akcí byla rekonstrukce ulice České mládeže v Liberci, která je hlavní dopravní tepnou pro průmyslovou zónu. Dodavatel měl na opravu 105 dní, ale stihl to o týden dříve,“ doplnil Pieter. K velkým letošním akcím patřil podle něj i česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", kde se díky dotacím z Evropských fondů podařilo opravit zhruba 25 kilometrů silnic.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kraj, oprava, silnice, komunikace, státní fond, Liberecký kraj, rekonstrukce, Turnov, Česká Lípa, Mimoň, Státní fond dopravní infrastruktury, Marek Pieter, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj příští rok investuje do oprav silnic druhé a třetí třídy miliony korun  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.