Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministerstvo finančně podpoří opatření týkající se polského dolu Turów, peníze přihodí i kraj

Hrozba nedostatku vody kvůli rozšíření těžby v hnědouhelném dole Turów trápí Liberecký kraj už dlouho. Nyní se zapojí i s ministerstvem do financování příprav, které by měly zajistit opatření spojené s dopady těžby.

Hnědouhelný důl Turów se nachází u polské Bogatyně. Případný nedostatek vody způsobený rozšířenou těžbou by se týkal Chrastavska, Frýdlantska a Hrádecka. V březnu tohoto roku místo navštívil i ministr životního prostředí Richard Brabec. Tehdy vláda přislíbila finační podporu.

„Tuto situaci řešíme již několik let. V březnu zazněl ze strany vlády příslib o finanční podpoře projektové dokumentace a inženýrské přípravy navržených opatření,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta. Tato opatření se týkají zajištění nových zdrojů vody, o kterou by v případě rozšiřování a zejména prohlubování těžby mohla být v části kraje nouze.

Ministerstvo zemědělství je nyní ochotno podpořit tato opatření částkou 60 milionů korun. Zároveň ovšem může poskytnout pouze částku, která zahrnuje maximálně 70 procent výdajů. V tomto případě je tedy nutné k penězům z ministerstva přidat dalších třicet procent.

„Původně se jednalo o stoprocentní dotaci z ministerstva. Nyní tedy musíme řešit, jakým způsobem se kraj bude podílet na spolufinancování,“ dodal Půta. Nyní by se tak měli na financování ideálně podílet jednak obce, kraj a vodárenské společnosti.

„Samozřejmě jsme nemohli nechat tuto záležitost pouze na vodárenských společnostech ani na obcích. Proto jsme se dohodli, že půjdeme cestou třetinové spoluúčasti,“ sdělil náměstek Jiří Löffelmann. Kraj by tak měl uvolnit z rozpočtu částku 8,6 milionů korun. 

Foto panoramio.com

Štítky Turów, důl, nedostatek vody, Chrastavsko, Frýdlantsko, těžba, Důl Turów, Liberecký kraj, Martin Půta, Richard Brabec, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo finančně podpoří opatření týkající se polského dolu Turów, peníze přihodí i kraj  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.