Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Tanvaldském Špičáku a v Pasekách nad Jizerou přibudou lanovky

, aktualizováno 13. října 2018, 19:04

Lyžaři v letošní sezoně jistě ocení dvě nové sedačkové lanovky, které budou v Pasekách nad Jizerou a na Tanvaldském Špičáku. Již menší radost patrně budou mít z vyšších cen skipasů. Jejich ceny ale byly na některých místech zmrazeny i osm let.

V lyžařských střediscích v Libereckém kraji bude v nadcházející zimní sezoně o dvě sedačkové lanovky více. Repasované si pořídili provozovatelé skiareálů na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách a v Pasekách nad Jizerou v Krkonoších. V obou střediscích ale zároveň zdraží skipasy, vyplývá z ankety.

Čtyřsedačková lanovka na Tanvaldském Špičáku nahradí kotvový vlek, obsluhovat bude černou sjezdovku Slalomák a modrou Kostelní. „Do konce listopadu by měla jít lanovka do zkušebního provozu,“ řekl Pavel Bažant, ředitel společnosti Ski bižu, která největší středisko Jizerských hor provozuje. Pořízení lanovky navýší přepravní kapacitu zhruba o 1000 na 2200 lidí za hodinu.

Zlepší se i komfort pro lyžaře, každá sedačka má takzvanou bublinu, plastový kryt. „Lidé tak budou chráněni před sněžením či větrem,“ dodal Bažant. Nákup lanovky, opravy převodovky a vybudování lanové dráhy i s depem stálo zhruba 45 milionů. Podle Bažanta je investice jedním z důvodů, proč od nové sezony musí zdražit skipasy.

Dalšími je růst mezd a ceny elektřiny. Celodenní jízdenka bude stát o 50 korun více, 640 Kč. 0 50 korun stoupne cena za celodenní skipas i v Pasekách nad Jizerou, na rovných 500 korun. „Osm let jsme nezdražovali,“ řekl za středisko Martin Řípa. Za pořízení lanovky a výstavbu lanové dráhy podle něj zaplatí kolem 35 milionů korun.

„Kapacita zůstane stejná, zvýší se ale komfort pro lyžaře,“ uvedl Řípa. Lanovka se sedačkami nahradí kotvu a pomu u sjezdovek Víťa, Prdecká magistrála a Potůček. „Stavba se chýlí ke konci,“ uvedl Řípa. Lanovka má odpojitelné sedačky, v této sezoně toho ale v Pasekách nevyužijí. Garáž pro jejich uskladnění se bude stavět až v příštím roce.

Další velké areály v kraji nákladnější investice chystají pro příští roky, jízdenky ve skiareálech na Ještědu v Liberci, krkonošské Rokytnice nad Jizerou i Harrachově se budou prodávat za stejné ceny jako loni. Na Ještědu letos do zlepšení doprovodných služeb dali 22 milionů korun. Staví se nová multifunkční budova u dojezdu sjezdovky Skalka, zvětší se prostor pro výuku lyžařské školy a nové budou i odbavovací turnikety či gastro provozy. Areál kvůli tomu bude potřebovat dvakrát více pracovníků než dosud, asi 150.

„Aktuálně hledáme kolem 50 lidí - pokladní, vlekaře, lyžařské instruktory,“ uvedla za středisko Renata Balašová. Harrachov vydal na přípravu sezony 12 až 13 milionů korun, peníze šly hlavně do oprav lanovek, renovaci bufetů a nákupu nových typů sněžných děl. „Jsou otočná na hydraulicky ovládaném podstavci. Lépe se tak dá využít směr větru a nemusí se tolik rolbovat,“ uvedl za harrachovský skiareál Vlastislav Fejkl.

Rokytnice vylepšila zázemí pro lyžaře v odbavovací budově a díky úpravám by se měla zlepšit obslužnost v restauracích. „Upravili jsme i dojezdy na sjezdovkách a hlavní novinkou je snowpark pro děti,“ uvedl ředitel areálu Vít Pražák. Jeho součástí se stal i průjezdný tubus. Podle Pražáka před sezonu investovali řádově miliony korun.

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Špičák, Paseky nad Jizerou, zima, lanovky, lanová dráha, Tanvaldský Špičák, skipas, lyžař, Jizerské hory, Liberecký kraj, Krkonoše, Rokytnice nad Jizerou, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Tanvaldském Špičáku a v Pasekách nad Jizerou přibudou lanovky  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.