Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Organizace dostanou na nákup historických a umělecký děl téměř tři miliony korun

Finanční příspěvek v celkové hodnotě 2 800 000 korun poskytne kraj hned čtyřem organizacím, které za peníze obnoví a rozšíří své dosavadní sbírky. Většinu peněz obdrží Oblastní galerie v Liberci.

Vedle galerie budou finance na akvizice rozděleny mezi další tři příspěvkové organizace v podobě Severočeského muzea v Liberci, Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě a Muzea Českého ráje v Turnově.

Peníze jsou poskytnuty na konkrétní předměty, například obrazy, sochy nebo preparáty. „Je důležité mít pravidelnou položku v rozpočtu, aby bylo možné akvizice plánovat,“ uvedla radní Květa Vinklátová. Zároveň je podle ní podstatná i finanční rezerva, která by umožnila nákup významného kousku z náhlé nabídky nebo dědictví.

„Nad investicemi Libereckého kraje dohlíží nákupní komise, tu tvoří externí odborníci,“ uvedla Lenka Klimentová z tiskového oddělené kraje. Nejvíce by se nákup děl měl projevit v Oblastní galerii, která získá 2 150 000 korun. Nově se tak v „Lázní“ objeví díla z rukou umělců, jako jsou Šimon Brejcha, Věra Nováková, Zdeněk Trs nebo Anna Hulačová.

Druhý nejvyšší příspěvek v hodnotě tři sta tisíc korun obdrží Severočeské muzeum, kde by se měly rozšířit sbírky elektrodesignu, pohlednic, keramiky nebo porcelánu. „Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě získá za částku sto tisicí korun například sbírku vajíček více než sto padesáti druhů ptáků nebo preparát části antilopy přímorožce afrického,“ dodala Klimentová. Zbývající částku 250 tisíc korun obdrží turnovské muzeum, které zainvestuje do sbírky knih od Jiřího Plátka.

Foto Jiří Langer

Štítky kraj, kultura, Oblastní galerie, muzeum, peníze, galerie, Liberec, Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, Květa Vinklátová, Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Českého ráje v Turnově, Šimon Brejcha, Věra Nováková, Anna Hulačová

Organizace dostanou na nákup historických a umělecký děl téměř tři miliony korun  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.