Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nové defibrilátory přibudou u hasičů, policistů i na hojně navštěvovaných místech

V kraji přibude 44 nových externích defibrilátorů. Přístroje budou rozděleny nejen mezi složky integrovaného záchranného systému, ale budou také uloženy turisticky na hojně vyhledávaná místa.

Liberecký kraj pro nákup těchto přístrojů uvolní po schválení téměř 3 miliony korun. V loňském roce bylo mezi hasiče, záchranáře a policisto rozděleno již 36 automatických externích defibrilátorů (AED). 

„Jsme velice rádi, že se defibrilátory objeví v nových lokalitách. Jsou to vynikající přístroje, které mohou zachránit mnoho životů,“ uvedl náměstek hejtmana Přemysl Sobotka. Ten při informování o defibrilátorech vzpomněl i na úmrtí náčelníka horské služby Adolfa Klepše, který zkolaboval při výstupu na Sněžku.

„Jistě máme stále všichni před očima tuto smutnou událost. Kdyby tam tenkrát byl defibrilátor, je možné, že by tu člen horské služby byl dnes s námi,“ komentoval náměstek. Nově tak budou defibrilátory k dispozici například na Ještědu, Dvoračkách, Bezdězu nebo na Vosecké boudě. 

Pořízení přístrojů financuje Krizový fond kraje. Vyčleněné peníze budou využity i na důležitá proškolení. Přestože přístroje obsahují návod, využít by je měli zejména lidé, kteří s nimi umí zacházet. „Samozřejmě přístroj v krizové situaci může využít kdokoli z řad veřejnosti, je ovšem nutné si představit, že takové situace jsou velmi náročné,“ komentoval Sobotka.

Foto pixabay.com

Štítky defibrilátor, pomoc, záchrana, AED, Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, Adolf Klepš, Dvoračky, Vosecká bouda, Sněžka, Ještěd, Bezděz

Nové defibrilátory přibudou u hasičů, policistů i na hojně navštěvovaných místech  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.