Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V příštím roce hodlá kraj investovat do oprav silnic nebo center odborného vzdělávání

Liberecký kraj připravuje rozpočet na příští rok. Peníze hodlá investovat do oprav silnic, krajských organizací, ale také do škol nebo galerií.

Liberecký kraj dá v příštím roce víc peněz na investice i do zajištění veřejné dopravy. Předběžně počítá s příjmy 3,384 miliardy korun, výdaje by měly být o 97 milionů nižší. Rozdíl mezi příjmy a výdaji chce kraj opět využít na splátku úvěrů, uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Návrh rozpočtu musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. Na letošní rok počítal kraj s příjmy 3,133 miliardy korun, během roku se ale díky dotacím zvýšily bezmála na osm miliard korun. „Nezaměstnanost je na historickém minimu, lidem se daří, rostou jejich mzdy a nebojí se tolik utrácet. Příznivý vývoj české ekonomiky nám proto umožnil v návrhu navýšit krajské zdroje financování o více než 250 milionů korun,“ doplnila Volfová.

Obezřetnost je však podle ní potřeba při plánování příjmů a především výdajů na místě. „Tento vývoj nemusí trvat věčně. Myslíme tedy i na horší časy,“ řekla. Na investice je v rozpočtu 684 milionů, podle Volfové počítá s přímými investicemi téměř za 310 milionů korun.

Dalších více než 300 milionů korun je připraveno na spolufinancování projektů, na něž kraj získal evropské či státní dotace. Do vybavení svých organizací dá kraj dalších 73 milionů korun. „Prostředky na modernizaci vybavení krajských organizací jsme navýšili o 33 milionů korun,“ řekla Volfová.

Víc peněz dostane záchranná služba, ale i krajská knihovna, muzea a galerie nebo školy. Pokračovat budou také investiční projekty spolufinancované z Evropské unie s finančním podílem kraje. K nejvýznamnějším akcím patří rekonstrukce silnic, například z Turnova nebo z Mimoně na hranice se Středočeským krajem. „Prioritou je dokončení Center odborného vzdělávání, která kraj v letošním a příštím roce vyjdou na více než 600 milionů korun. Pokračovat bude i rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci za více než 120 milionů korun a čekají nás i další transformace sociálních zařízení,“ dodala Volfová.

 Už na letošní rok schválili zastupitelé přebytkový rozpočet s příjmy 3,133 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů nižší. Nakonec ale podle předběžných informací už rozpočet dosáhl téměř osmi miliard korun. Je to díky dotacím pro školství a sociální služby a také díky evropským a státním dotacím. V letošním roce počítal schválený rozpočet s investicemi zhruba za půl miliardy korun, aktuálně už ale přesáhly 920 milionů.

Autoři | Foto Domink Svoboda

Štítky investice, silnice, rozpočet, Liberecký kraj, Jitka Volfová, peníze, Evropská unie, Severočeské muzeum v Liberci

V příštím roce hodlá kraj investovat do oprav silnic nebo center odborného vzdělávání  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.