Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

O krajský portál s greenfieldy a brownfieldy je zájem, navštívilo ho přes deset tisíc lidí

Teprve několik týdnů funguje nový portál Investuj pod Ještědem, jehož hlavní součástí je i databáze nevyužívaných objektů a ploch v Libereckém kraji. Právě o přehledná mapka láká zájemce a potenciální investory.

Databáze sdružuje veškeré dostupné informace o konkrétních objektech, ať už se jedná o nevyužívané plochy zemědělské nebo průmyslové. Autoři se navíc snaží průběžně doplňovat k jednotlivým objektům i jakékoliv aktuální informace, které by mohly být přínosné pro možné zájemce.

„Snažíme se vedle základních informací o konkrétním místě poskytovat i dostatek podkladů z okolí, které mohou být pro investora klíčové. Jedná se například o počet obyvatel, zaměstnanost nebo vzdělanost, ale tako plán rozvodu kanalizace a další,“ uvedl Marek Pšenička, který je kontaktní osobou pro kohokoli, kdo by měl k portálu, databázi, nebo konkrétnímu místu jakýkoli dotaz.

V současnosti je v databázi okolo 350 míst z nichž necelých 130 jsou průmyslové objekty. Ne každé z těchto míst je ovšem k prodeji. „Samozřejmě je někdy těžké vůbec dohledat majitele, například když je objekt zatížen různými exekucemi. Přesto se snažíme zprostředkovat zájemci kontakt s majitelem a případně i prohlídku místa,“ komentoval Petr Dobrovský z Agentury regionálního rozvoje. Velmi přínosné může být pro zájemce setkání i s lidmi, kteří právě nějaké takové místo zrevitalizovali. Mohou si tak předat zkušenosti.

Kromě databáze naleznou lidé na webu www.investujpodjestedem.cz i aktuální informace týkající se například pořádaných seminářů, možností čerpání dotací i článků týkajících se nevyužitých ploch v Libereckém kraji. Mezi objekty v databázi jsou bývalé Městské lázně v Jablonci nad Nisou, Jablonecký hrádek na autobusovém nádraží, Wolkerovo sanatorium v Liberci i blízká vojenská střelnice.

Obnova padesáti brownfieldů

V minulosti se již podařilo novým majitelům zrekonstruovat a obnovit přes padesát brownfieldů. Často tak nejen podpořili vzhled určitého místa, ale i ekonomiku a cestovní ruch v dané oblasti. Mezi úspěšnými projekty jsou samozřejmě zrekonstruované Městské lázně v Liberci, Zámek Svijany, Městské muzeum Frýdlant nebo například Pivovar ve Cvikově.

Právě ve Cvikově v Kulturním centru sever proběhne 10. prosince seminář na téma Brownfields a greenfields Libereckého kraje. „Seminář je určen všem zájemcům o toto téma. Cílem je nejen podpořit myšlenku revitalizace nevyužitých míst, ale přiblížit dotační tituly pro tyto oblasti,“ uvedla radní Radka Loučková Kotasová.

Foto Šimon Pikous

Štítky investuj pod Ještědem, brownfields, greenfields, brownfield, databáze, Liberecký kraj, Ještěd, Liberec, Radka Loučková Kotasová, Cvikov, Agentura regionálního rozvoje, Pivovar

O krajský portál s greenfieldy a brownfieldy je zájem, navštívilo ho přes deset tisíc lidí  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.