Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraji se daří snižovat dluh, splacený by měl být za osm let

Libereckému kraji se dlouhodobě daří snížit dluh. Letos k tomu přispěla i mimořádná splátka.

Liberecký kraj snížil letos díky mimořádné splátce své zadlužení na 504 milionů korun. Ještě před pěti lety byl dluh více než dvojnásobný - 1,021 miliardy. Letos kraj poslal na splátky 147 milionů korun, to je o 50 milionů víc než v jiných letech.

V rozpočtu na příští rok se ale zatím s další mimořádnou splátkou nepočítá. Peníze budou potřeba na investice, řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Na příští rok připravuje kraj investiční akce zhruba za 1,6 miliardy korun. „Dlouhodobě se nám daří rozumně investovat a zároveň šetřit prostředky, a proto jsme si mohli letos mimořádnou splátku dovolit. Čím dříve kraj tento úvěr splatí, tím dříve se může pustit do dalších finančně náročných projektů. V době, kdy se ekonomice daří, je vhodné dluhy umořovat,“ doplnila Volfová.

Díky mimořádné splátce podle ní kraj ušetřil zhruba tři miliony korun na úrocích a zároveň si zkrátil dobu splácení úvěru, který si před osmi lety vzal na opravy mostů na krajských silnicích. Největší část zadlužení Libereckého kraje tvoří úvěr 750 milionů orun z roku 2006, který kraj použil na rekonstrukce silnic.

Na konci letošního roku bude ještě zbývat splatit 374 milionů korun a kraj ho bude splácet až do roku 2026. Dalších půl miliardy korun si půjčil kraj v roce 2010 na opravy mostů, vyčerpal tehdy zhruba 479 milionů. Mimořádnou splátkou 50 milionů korun už kraj tento dluh snížil v roce 2016.

Podle Volfové to smlouva umožňuje bez sankcí či poplatků. Na konci letošního roku z něj bude ke splacení zbývat necelých 130 milionů korun. Mimořádné splátce nahrál podle náměstkyně výrazný přebytek, se kterým skončilo hospodaření kraje v loňském roce. Celkové příjmy loni dosáhly 8,617 miliardy korun, výdaje byly o 590 milionů nižší.

V letošním roce zatím kraj hospodaří s příjmy 9,244 miliardy korun a výdaje jsou o více než miliardu nižší. Do konce roku ale ještě zbývá měsíc. Už teď je navíc jasné, že například centra odborného vzdělávání, která vznikají v osmi středních školách, budou většinou dokončena, a tudíž také zaplacena až v příštím roce. Jde o projekty za téměř 600 milionů korun, přebytek proto nakonec nebude tak vysoký, jak to zatím vypadá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky peníze, dluh, kraj, splátka, Liberecký kraj, Jitka Volfová, úvěr

Kraji se daří snižovat dluh, splacený by měl být za osm let  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.