Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve studních chybí voda, příčinou je nedostatek srážek i těžba v Polsku

Dlouhodobé sucho trápí celou republiku, výjimkou není ani Liberecký kraj. Kvůli nedostatku vody je nutné podpořit projekty k zadržování i dodávce vody.

V Libereckém kraji trápí sucho hlavně obyvatele v oblasti Hrádku nad Nisou a Frýdlantu u česko-polské hranice. Na vině je nejen nedostatek srážek, ale také rozšiřující se těžba uhlí v polském dolu Turów nedaleko hranice. Kvůli těžbě se z dolu odčerpává obrovské množství vody, které pak v oblasti chybí.

Kraj se proto s ministerstvem zemědělství dohodl na podpoře projektů, které by měly vodu pro obyvatele postižených oblastí zajistit. Připravuje i program na přípravu projektů, které zadrží vodu v krajině. K nejpostiženějším obcím patří město Hrádek nad Nisou. „Ve všech okrajových částech, které nejsou zabezpečeny vodovodem, máme problémy s pitnou i užitkovou vodou, lidem vysychají studny, ale vysychají nám i povrchové toky. Oldřichovský potok vlastně neexistuje, je to jen suchý příkop,“ popsal situaci hrádecký místostarosta Pavel Farský.

Problémy s vysycháním potoků jsou ale podle něj i v Dolním Sedle a Horní Suché. „Václavice jsme vodou zaváželi celé léto,“ dodal. Podobně to ale vypadá i v obcích na Frýdlantsku a podle odhadů se situace bude s plánovaným rozšířením dolu zhoršovat. Ministerstvo zemědělství vyčlenilo na podporu přípravy projektů vodárenských společností, které zajistí pro postižené oblasti pitnou vodu, 60 milionů korun. Dalších 8,6 milionu korun musí ale přidat Liberecký kraj a stejnou částkou se mají podílet obce.

„Původní příslib byl 150 milionů korun, jen doufám, že to není částka poslední, není ve finančních možnostech kraje ani obcí tohle řešit,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann. Peníze jsou určeny zatím jen na přípravu projektů, náklady na jejich realizaci se odhadují až na dvě miliardy korun. Liberecký kraj chce podle radního také podpořit projekty, které by pomohly zadržet vodu v krajině.

„Připravujeme nový dotační program, určen je na přírodě blízká opatření, která pomohou zadržet vodu v krajině. Máme předběžnou dohodu, že v něm bude pro příští rok sedm milionů korun, abychom pomohli rozhýbat projektovou přípravu obcím a případně i dalším zájemcům,“ řekl Löffelmann. Už letos podpořil kraj více než dvěma miliony korun vytvoření dvou nových tůní v Dolním Vítkově na Liberecku. „Projekt pomůže nejen zadržet vodu v krajině a pomůže zachovat i mokřadní druhy rostlin či živočichů,“ dodal radní pro životní prostředí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sucho, Liberec, kraj, Liberecký kraj, těžba, projekt, Polsko, Hrádek nad Nisou, Jiří Löffelmann, Frýdlant, Důl Turów

Ve studních chybí voda, příčinou je nedostatek srážek i těžba v Polsku  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.