Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovky na Tanvaldském Špičáku se rozjedou o víkendu

Už tento víkend odstartuje zimní sezona na největším skiareálu Jizerských hor. Novinkami jsou tišší sněžná děla i zbrusu nová lanovka.

V provozu bude lanovka na Špičáku I s červenou sjezdovkou. Na sjezdovce je asi půl metru sněhu. Novinářům to řekl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Ski bižu provozuje v Jizerských horách kromě tohoto střediska i Severák v Hraběticích a Bedřichov, tam sezona začne nejspíš v příštím týdnu.

Ski bižu letos před sezonu investovala zhruba 35 milionů korun, většina peněz směřovala do skiareálu na Tanvaldském Špičáku. Podle Bažanta zpevnili část plochy parkoviště a kvůli stížnostem obyvatel z obce pořídili pro zasněžování dolních partií sjezdovek čtyři sněžná děla. Zakoupili jsme to nejtišší, co na trhu je, “ uvedl Bažant.

Hlavní novinkou je ale nová odpojitelná lanovka, ve skiareálu s osmi kilometry tratí tak budou dvě čtyřsedačky. Výstavba druhé už je hotová, podle Bažanta čekají jen na vydání rozhodnutí o zahájení zkušebního provozu. Lyžaře by měla druhá lanovka začít vozit od 20. prosince, obsluhovat bude černou sjezdovku Slalomák a modrou Kostelní.

Vyšší komfort i cena

Lanovka zlepší hlavně komfort pro lyžaře, každá sedačka má takzvanou bublinu, plastový kryt. Lidé tak budou chráněni před sněžením či větrem. Rychlejší bude i cesta nahoru. Pořízení lanovky, růst mezd i cen energií jsou ale podle Bažanta důvodem, proč na Tanvaldském Špičáku zvýšili ceny skipasů zhruba o osm procent.

Celodenní jízdenka bude stát o 50 korun více než v minulé sezoně, 640 korun. Ceny v Bedřichově a na Severáku zůstanou stejné jako v minulé sezóně, celodenní skipas tak vyjde na 400 korun. Na severní části Severáku by se mohlo lyžovat už tento víkend, středisko ale bude sloužit pro výuku lyžařských instruktorů. Pro veřejnost tak bude Severák k dispozici od 20.prosince.

V příštím týdnu možná začne provoz i v Bedřichově, kde zasněžování v minulých dnech komplikoval nedostatek vody. Situaci ale výrazně zlepšilo dnešní sněžení. Mezi středisky bude v zimě opět jezdit skibus, v minulé sezoně přepravil přes 10.000 lidí.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, zimní sezona, lanová dráha, Tanvaldský Špičák, Jizerské hory, Severák, Bedřichov, Hrabětice

Lanovky na Tanvaldském Špičáku se rozjedou o víkendu  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.