Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Liberecký kraj v pohádce. Kde se natáčeli S čerty nejsou žerty, Princ a Večernice i Bajaja

Liberecký kraj nabízí krásné scenérie, proto není divu, že si tato místa často volí i filmaři. A to i při tvoření pohádek. V nejoblíbenějších i méně známých pohádkách najdete záběry z našeho kraje.

Jistě vám nemusím vyprávět příběh Zlatovlásky, Pyšné princezny nebo třeba Prince a Večernice. Některá z míst v těchto pohádkách se přitom nachází nedaleko. Možná kolem nich dokonce často procházíme a netušíme, že tudy procházeli i princové, královny, čarodějové i loupežníci.

Mezi nejvyhledávanější místa patří samozřejmě hrady a zámky. Na Frýdštejně bydlely čarodějnice z pohádky o Jasněnce a létajícím ševci. Valdštejn se stal pro změnu kulisou pro pohádky Kočičí princ, Bajaja, O uloupené divožence i Anička s lískovými oříšky.

Peklo s princeznou na Hradu a zámku Frýdlant

Zřícenina hradu Rotštejn nedaleko Turnova zas uchvátila filmaře při natáčení snímku S čerty nejsou žerty. Na Hradu a zámku Frýdlant vznikaly záběry pohádky Peklo s princeznou a Rumplcimprcampr. Tento příběh o úlisném skřítkovi si našel zázemí i na Dlaskově statku v Dolánkách.

Rumplcimprcampr na Dlaskově statku v Dolánkách

Kopicův statek u Kacanov navštívili Princ a večernice, Bajaja i Nesmrtelná teta. Princezny se procházely i v zahradách a interiérech státního zámku Sychrov, a to například ve Zlatovlásce, Kočičím princi, Nejkrásnější hádance i Strašidlu cantervillském. Grabštejn se objevil v pohádce Čert ví proč.

Svatojánský věneček na Černé Desné

Do Jizerských hor, konkrétně do Příchovic se vydal Šťastný smolař, Jiří Mádl při natáčení Svatojánského věnečku navštívil Desnou a Velký Štolpich zazářil ve starší snímku Panna a netvor a Pyšná princezna se procházela nedaleko silnice u Dlouhého mostu.

Pyšná princezna v áleji nedaleko Dlouhého mostu

Foto filmovamista.cz, touratlas.cz

Štítky pohádky, kraj, Liberec, pohádka, Liberecký kraj, Princ a Večernice, S čerty nejsou žerty, Pyšná princezna, zámek, Peklo s princeznou, Frýdlant, Jiří Mádl, Frýdštejn, Dlaskův statek, Dlouhý most

FOTO: Liberecký kraj v pohádce. Kde se natáčeli S čerty nejsou žerty, Princ a Večernice i Bajaja  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.