Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dopravu v Libereckém kraji má převzít starosta Prysku Jan Sviták

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) navrhují na místo náměstka pro dopravu, investice a veřejné zakázky starostu Prysku Jana Svitáka. V čele resortu by měl vystřídal Marka Pietera, který k 31. lednu na funkci rezignoval. Klub starostů dnes Svitáka doporučil jednomyslně, návrh by měli ještě projednat ve svých klubech koaliční partneři ANO, ODS a ČSSD. Krajské zastupitelstvo nominaci projedná 29. ledna.

Pieter ve funkci náměstka hejtmana končí ze zdravotních důvodů, v zastupitelstvu ale zůstane. Do vedení kraje nastoupil před více než šesti lety na pozici náměstka pro ekonomiku a nějakou dobu odpovídal i za zdravotnictví. Po posledních krajských volbách se pětačtyřicetiletý politik přesunul na místo náměstka pro dopravu, investic a veřejných zakázek.

Starostou 16 let

Sviták je více než 16 let starostou Prysku, je členem Dopravního výboru Libereckého kraje a předsedou Svazku obcí Novoborska. Prysk pod jeho vedením vyhrál soutěž Obec roku 2016. Sviták také obdržel ocenění v soutěži Svazu měst a obcí ČR o nejlepšího starostu obce do tisíce obyvatel ve volebním období 2014-2018. „Rád bych navázal na úspěšné projekty svého předchůdce a dále prohloubil spolupráci se starosty především při přípravě oprav komunikací a dokončil projekt krajského dopravce," řekl Jan Sviták.

Otazník nad Jitkou Volfovou

V čele Libereckého kraje stojí od listopadu 2016 koalice, kterou vítězní Starostové pro Liberecký kraj vytvořili s ANO, ČSSD a ODS. V devítičlenné radě mají starostové mimo hejtmana další čtyři radní. ANO získalo dvě místa a po jednom ČSSD a ODS. Odchod Pietera není první změnou. Otazník visí i nad statutární náměstkyní hejtmana Jitkou Volfovou (ANO), která byla zvolena starostkou České Lípy a od prosince pracuje pro kraj jako neuvolněná radní za 40 procent platu. „Po půl roce to vyhodnotíme, pokud to nebude fungovat, tak to změníme," řekl hejtman Martin Půta (SLK).

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, doprava, Liberecký, personální, Jan Sviták, Prysk, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, ANO 2011, Marek Pieter, ČSSD, ODS, Jitka Volfová, Svaz měst a obcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v Libereckém kraji má převzít starosta Prysku Jan Sviták  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.