Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Kam na běžky a za sáňkováním? Jsou i jiné varianty než Jizerská magistrála

Jizerská magistrála je jistě krásná, o víkendu ale doslova praská ve švech. A to nejen všechna parkoviště, která se včera zaplnila hned po deváté hodině. Jsou tu ale i další místa, kam vyrazit.

Dostatek sněhu je totiž nejen na vrcholcích Jizerek, ale i v podhůří. Pokud tak zrovna netoužíte vidět zasněžená rašeliniště, zastavit se na Nové louce nebo se projet okolo Černé Nisy, můžete vyzkoušet některý z menších okruhů, které nechávají města i obce ve svém okolí upravit.

Poprvé se postavit na běžky, nebo nahonit pár tréninkových kilometrů můžete například na Rádle. Na trasu o délce přibližně tři kilometry se můžete vydat od kaple na Milířích nebo z Rádla od vodárny. Okruh nabízí jak jízdu klasikou v krásně vykrojené stopě, tak volnou technikou. 

Zahanbit se nenechaly ani Vratislavice, které připravily okruhy pro „klasiky“ u koupaliště a hřbitova. I tady si můžete užít příjemnou projížďku. Stejně je na tom i Smržovka. Ta nabízí taktéž okruh o délce přibližně 3 kilometry nedaleko Parkhotelu a kostela.

Smržovka ale vedle možnosti lyžování nabízí i přírodní sáňkařskou dráhu. Ta začíná nedaleko rozhledny Černá Studnice a vede až k vleku Filip na Smržovce. Trasu o délce přibližně 4 kilometry mohou sjíždět malí i velcí. Můžeme vám ale s jistotou prozradit, že nejvíc zábavy si užijete hned na začátku. Nemusí vás ani mrzet, pokud zrovna žádné sáňky a boby doma nemáte. Zapůjčit si je totiž můžete ve skiareálu Filip nebo přímo u rozhledny.

Originální čtrnáctikilometrovou (ale klidně i mnohem delší) projížďku nabízí běžecký lyžařský areál Krojčenk v Lučanech nad Nisou. Tento okruh je navíc spojen s Jizerskou magistrálou, a tak můžete z Lučan dojet až na Horní Maxov a dál. Třeba až na Hřebínek.

Parádní lyžovačka čeká i na návštěvníky Rekreačního a sportovního areálu Vesec. Ten navíc nově nabízí i novou webkameru, takže na stránkách areálu můžete vidět, jaké zde panují podmínky. I tady si užijí běžkaři, kteří rádi jezdí klasickým stylem i ti, jenž mají řaději skate.

Běžkařské stopy připravil i Frýdlant. Zde si mohou běžkaři užít lyžování na loukách pod lesem na Hartu. Vedení města upravilo celkem čtyři okruhy. Nástupními místy je ulice Karolíny Světlé nebo ulice Jiráskova. Dále mohou místní lyžovat po levé straně ulice Novoměstská, tyto trasy vedou až ke Krásnému Lesu.

Dalším již notoricky známým místem pro lyžování je areál v jabloneckých Břízkách. Odsud se dá vystoupat na louky na Jindřichově a pokud někomu nevadí kopce, může si výlet protáhout až na Maxov a dál do Jizerek, nebo třeba na Bramberk.

Na sáňkování zve do Hejnic starosta Jaroslav Demčák. Se sáňkami samochodkami i obyčejnějšími modely můžete vyrazit na Ferdinandov, kde je upravena lesní cesta o délce 1,2 kilometru. Sice se nahoru musíte vyškrábat pěšky, o to více si ale užijete jízdu dolů, která končí u domu čp. 274.

Foto Facebook/Kiosek Milíře, Facebook/Vratislavice nad Nisou, Liberecký kraj, Facebook/Areál Vesec, Město Frýdlant

Štítky lyžování, sáňky, zima, sníh, stopa, běžky, Jizerská magistrála, běh na lyžích, louka, Jizerské hory, Smržovka, Jaroslav Demčák, Černá Nisa, Lučany nad Nisou, Rádlo, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

FOTO: Kam na běžky a za sáňkováním? Jsou i jiné varianty než Jizerská magistrála  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.