Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Modernizace Ústavu chirurgie ruky se protahuje, za zpoždění může čekání na dotaci

Rekonstrukce Ústavu chirurgie ruky se protahuje. Vedení totiž čeká na získání dotace z ministerstva zdravotnictví. Modernizace by tak podle aktuálních informací mohla začít na podzim.

Modernizace Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku začne nejdřív letos na podzim, řekla ředitelka ústavu Marcela Škodová. Podle dřívějších plánů už měla být v té době hotová, za zpožděním je čekání na přislíbenou šedesátimilionovou dotaci od ministerstva zdravotnictví.

Potvrzení o registraci akce z ministerstva dostal ústav podle ředitelky až v závěru minulého roku. „Teď budeme žádat schválení zadávací dokumentace, abychom mohli soutěžit. Potom nám musí ministerstvo schválit vysoutěženého dodavatele a pak třeba začneme stavět,“ uvedla Škodová. Městská nemocnice ve Vysokém je specializovaným pracovištěm, kde už více než 40 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou.

Mimo jiné tam operovali i pořezané prsty tenistky Petry Kvitové. Peníze měl sice ústav slíbené už více než před rokem, předchozí dotační program ale ministerstvo zdravotnictví zrušilo. Loni v březnu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při návštěvě Libereckého kraje znovu přislíbil, že peníze na modernizaci ústav dostane.

Cílem projektu je zvýšit kapacitu, která přestává stačit. Počítá se s výstavbou nového pavilonu E se 14 dvoulůžkovými pokoji, modernizaci by měl prodělat i lůžkový pavilon B, ale také například kuchyně. Nemocnice chce také vybudovat nový malý sál pro zvýšení počtu výkonů. Ročně je ve Vysokém hospitalizováno skoro 4000 pacientů, ambulantně lékaři ošetří dalších 24.000 lidí. Velkou část představuje ošetření dětí.

Podle Škodové doufali, že se podaří žádost vyřídit během loňského roku, aby mohli začít stavět letos na jaře. Podle serveru seznamzpravy.cz je za zpožděním ministerstvo zdravotnictví, které to ale v reakci odmítlo. „Ministerstvo zdravotnictví tak poskytlo k investiční akci rekonstrukce ústavu chirurgie ruky maximální součinnost, po obdržení řádné žádosti došlo neprodleně k registraci dané akce a v žádném případě nijak nezdržovalo poskytnutí dotace,“ uvedlo ministerstvo na svém webu.

Vojtěch loni ve Vysokém ale řekl, že ministerstvo vypíše novou výzvu do několika týdnů. Žádosti však bylo možné předkládat až od poloviny září. Když nenastanou komplikace, modernizace podle Škodové začne nejdřív na podzim. „Jsme na horách, tak nevíme, do čeho se budeme moci pustit, protože jsme předpokládali, že začneme na jaře, abychom měli celou letní stavební sezonu. Přes zimu jsme chtěli dělat vnitřky a další léto by se to dodělalo. Když ale začneme s nějakou přípravnou prací na podzim, tak to určitě nepůjde v tomto harmonogramu,“ uvedla Škodová. Obává se i toho, zda se na vytíženém stavebním trhu přihlásí nějaké firmy do soutěže o tuto zakázku a jaká bude výsledná cena.

Při přípravě projektu se počítalo s částkou asi 83 milionů korun, ceny stavebních prací ale od té doby znatelně stouply. Na modernizace přispěje vedle ministerstva ještě čtyřmi miliony Liberecký kraj, zbytek bude hradit nemocnice. Nové prostory by měly být k dispozici nejpozději v roce 2022.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ústav chirurgie ruky, Vysoké nad Jizerou, dotace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, podzim, nemocnice, Adam Vojtěch, Petra Kvitová, okres Semily, Liberecký kraj

Modernizace Ústavu chirurgie ruky se protahuje, za zpoždění může čekání na dotaci  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.