Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kde leží Čambuzy? V mapě je nenajdete a přitom jsou od Liberce vzdálené jen deset kilometrů

Město Čambuzy byste v mapě hledali jen těžko. Asi stejně jako cimrmanův Liptákov. A přesto jsou Čambuzy poněkud hmatatelnější...

Toto město se nachází v okrese Liberec, má okolo tří tisíc obyvatel a ve znaku má medvěda. Ještě jedna nápověda. Německý název tohoto místa je Liebenau... Už asi tušíte, že se jedná o Hodkovice nad Mohelkou. Ale o tom, že se jim říká Čambuzy, ví snad jen místní.

A jak tento neoficiální název vznikl? Přestože podrobnosti se už asi nedozvíme, za označením stojí zřejmě opilecká příhoda. „Přímo vznik tohoto označení znají asi už jen pamětníci, název se ale udržel,“ uvedl Tomáš Kraus, předseda hodkovického pokerového clubu, který právě označení Čambuzy nese.

Každopádně historka mezi místními stále předává. „Podle toho, jak tento příběh znám, vyrazila parta chlapů do Turnova na pivo,“ vyprávěl místní Martin Pojkar. Podle Tomáše Krause mohlo jít o Turnov, ale i jeho okolí. Každopádně někam tímto směrem se skupina kamarádů vyjela pobavit a posilnit alkoholem.

„Na místě se porvali a poté utekli na vlak,“ komentoval Kraus. To potvrzuje i Martin Pojkar. „Turnovská parta údajně své protivníky pronásledovala až na nádraží. Protože ale nechtěli prozradit, odkud opravdu jsou, řekli, že jsou z Čambuz,“ řekl Martin. A protože paní za přepážkou dotyčné znala, nevyvedlo jí neznámé jméno z míry a prodala jim lístky zpět do Hodkovic.

Předseda pokerového clubu má poněkud jiné zakončení příběhu. „Údajně chtěli svůj původ utajit před přivolanou policií, a proto si vymysleli neexistující název, který už Hodkovicím zůstal,“ dodal Kraus. Ať tak či onak, mezi zdejšími lidmi se Čambuzy vryly do paměti a zůstaly v obecném povědomí. Označení Čambuzák je navíc údajně mezi lidmi vnímáno jako velká pocta. „Znamená to, že se nejedná o žádnou naplaveninu, ale opravdu místního člověka,“ zakončil Kraus.

Místní si prý dokonce lepí na auta i samolepky s označením Čambuzy. A jak napsal v Kulturním kalendáři města Hodkovice před pár lety Václav Zajíček ze Sdružení rodáků a přátel Hodkovic, na základě přezdívky vznikla dokonce čambuzácká hymna.

Foto pixabay.com, Kulturní kalendář Hodkovice n. M.

Štítky čambuzy, Hodkovice nad Mohelkou, město, Liberec, Tomáš Kraus, Liptákov, Turnov, Liebenau, Václav Zajíček

Kde leží Čambuzy? V mapě je nenajdete a přitom jsou od Liberce vzdálené jen deset kilometrů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.