Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čištěním vod ze skládek se zabývá Technická univerzita i kraj

Technická univerzita v Liberci připravuje projekt, který by měl vyřešit problém nebezpečných pesticidů v odpadních vodách na skládkách. Od kraje nyní získá 256 tisíc korun.

Peníze využije univerzita na přípravu žádosti do projektu Lifepopwat do druhého kola EU výzvy programu Life. Inovativní projekt by mohl přinést celosvětové řešení v oblasti čištění vod zanesených pesticidy. 

„Liberecký kraj se snaží podporovat inovace, podnikatelské nápady a smysluplné projekty,“ uvedla radní Radka Loučková Kotasová. Do řešení projektu se vedle Technické univerzity zapojili i odborníci ze státního podniku Diamo, Photon Water Technology, z polského Central Mining Institute a města Jaworzno, francouzské společnosti Serpol i dánské Aarhus University.

Projekt se chce zaměřit na dlouhodobé vyčištění vod, které vytékají ze skládek, a to zejména od látky lindan, jež se vyráběla zejména v 70. letech minulého století a používala se jako pesticid. Současná řešení jsou finančně nákladná a potřebují stálou obsluhu. Projekt Lifepopwat chce využít pasivní přírodní systém. Ten nebude potřebovat chemické zásahy a navíc může bez lidské kontroly probíhat desítky let. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky skládka, TUL, kraj, voda, projekt, pesticid, Technická univerzita v Liberci, Evropská unie, Radka Loučková Kotasová, Diamo, Liberecký kraj

Čištěním vod ze skládek se zabývá Technická univerzita i kraj  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.