Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Horské službě ČR v zimě zatím vzrostl počet zásahů o šest procent

Horská služba ČR v letošní zimní sezoně zaznamenala na horách dosud nárůst počtu zásahů o šest procent. Záchranáři od loňského 1. prosince do dneška měli 4370 zásahů, v minulé zimě za stejnou dobu to bylo 4142 zásahů. "I letos trvá trend růstu zásahů, který je daný rok od roku vyšším počtem návštěvníků hor. Zimním sportům letos přeje i vydatná sněhová nadílka," řekl dnes mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Z jednotlivých oblastí měli tradičně nejvíce práce horští záchranáři v Krkonoších, kteří zatím vyráželi k 1591 událostem. Meziročně to ale bylo asi o 20 méně. Ve všech ostatních oblastech zásahů horské služby přibylo. Největší nárůst zatím vykázali záchranáři v Beskydech, a to o 27 procent na 369 zásahů. Po Krkonoších měli dosud nejvíce zásahů záchranáři v Jeseníkách, a to 600 po loňských 563.

Nejvíce horská služba zasahovala na sjezdovkách. Nejčastějším úrazem bylo poranění kloubu, kterých zatím horská služba evidovala přes 1700. Záchranáři také ošetřovali 1320 různých pohmoždění a přes 1000 zlomenin. „Na sjezdových tratích se při nynějších jarních prázdninách pohybuje větší množství dětí. Proto je na místě především jízda ohleduplná k ostatním," uvedl Zeman.

Úmrtí Horská služba ČR dosud zaznamenala devět po deseti ve stejném období loňské sezony. Většina souvisela se zdravotními obtížemi lidí a nebyla způsobena úrazy. Smrtelný úraz se stal 22. ledna ve Špindlerově Mlýně, kde čtyřicetiletá žena vyjela ze sáňkařské dráhy. Byla nalezena nedaleko stromu, do kterého pravděpodobně narazila.

Psali jsme: Čtyřicetiletá sáňkařka nalezla na svahu smrt, pravděpodobně nepřežila náraz do stromu

Většina dosavadních těžkých úrazů se stala v lednu. Vážné poranění dolní poloviny těla utrpěl v Peci pod Sněžkou šedesátiletý lyžař, kterého přejela rolba. V Deštném v Orlických horách utrpěl úraz hlavy šestnáctiletý lyžař, který narazil do sloupu. V Jeseníkách ve středisku Ovčárna se těžce zranila šestnáctiletá lyžařka. Na svahu upadla a utrpěla poranění páteře a pánve. V Beskydech v oblasti hory Smrk se těžce zranil po nárazu do stromu sedmatřicetiletý skialpinista. Na hlavě neměl bezpečnostní přilbu.

Na začátku ledna vypadlo šestileté dítě z lanovky v krkonošském Harrachově. Dívka utrpěla těžké zranění po pádu z osmimetrové výšky. Velká záchranná akce se odehrála v polovině ledna v lyžařském areálu Buková hora na Orlickoústecku po pádu stromu do lan čtyřsedačkové lanovky. Záchranáři z lanovky postupně sundali 71 lidí, evakuace trvala přes tři hodiny. Pomáhaly při ní i dva vrtulníky. Nikdo se nezranil.

Sníh letos mnohdy zavál tyčové značení na hřebenech hor. „Záchranáři musí tyčové značení stále doplňovat," uvedl Zeman. Dodal, že v Krkonoších v lednu bylo asi 3,5 metru vysoké tyčové značení někde zcela zaváto.

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky horská služba, Horská služba České republiky, zima, Krkonoše, strom, Beskydy, Jeseníky, jarní prázdniny

Horské službě ČR v zimě zatím vzrostl počet zásahů o šest procent  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.