Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj chce do obnovy venkova investovat třicet milionů korun

Malé obce si tak mohou přijít na dotaci ve výši až 400 tisíc korun. Peníze mohou být využity například na opravy místních komunikací nebo škol.

Z Programu na obnovu venkova rozdělí letos Liberecký kraj bezmála 30 milionů korun. Je to třikrát víc než před devíti lety. Dotace jsou určeny zejména malým obcím, získat mohou až 300.000 korun, ty nejmenší dokonce až 400.000. Obce z programu čerpají peníze na opravy komunikací, škol, ale i kulturních nebo sociálních zařízení.

Zájem o dotace stoupá, loni kraj přijal 114 žádostí, podporu získalo 94 projektů,“ řekl novinářům krajský radní pro rozvoj venkova Jiří Löffelmann. Výhodou programu je, že je k malým obcím vstřícný a jednoduchý na administrativu. Lze z něj čerpat peníze i na akce, které jiné programy nepodporují. „Třeba na opravu rozpadlé hřbitovní zdi,“ poznamenal Jiří Löffelmann, který je zároveň starostou Skalice u České Lípy.

Loni kraj na dotacích obcím a svazkům obcí rozdělil 28 milionů korun. „Snažíme se podpořit co největší počet zájemců, rozdělili jsme proto letos program na dvě části,“ řekl radní. Pro svazky obcí kraj připravil samostatný program, v němž je sedm milionů, zbytek peněz půjde na projekty obcí. „Uvidíme, jaký bude ze svazků zájem, pokud se peníze nevyčerpají, jsme připraveni je přesunout na projekty obcí,“ dodal Löffelmann. Svazky mohly v minulosti dotace z programu získat, bylo to ale obtížné, proto se kraj rozhodl vytvořit pro ně samostatný dotační titul.

„V Libereckém kraji funguje 25 svazků, jejich význam roste. Svazky obcí přebírají řadu úkolů v území, které jsou nezbytné, jako je třeba společné financování sociálních služeb, právní poradenství, strategie v rámci cestovního ruchu, GDPR, přeshraniční velké projekty, na které obce samy nedosáhnou,“ doplnil náměstek hejtmana Jan Sviták. Z programu lze podle něj teď získat dotace nejen na konkrétní projekty, ale i na provoz nebo třeba personální zajištění. K pravidelným žadatelům o dotace z Programu obnovy venkova patří i Bílý Kostel nad Nisou.

Jen v posledních letech získala obec s tisícovkou obyvatel dotace na opravu základní školy nebo obecního úřadu. „Snažíme se využívat tento program, protože je to dotační titul, který obcím pomáhá,“ doplnil starosta Bílého Kostela Jiří Formánek. I v letošním roce chce podle něj obec o dotaci žádat. „Budeme opravovat v mateřské škole jídelnu a kuchyň, doufám, že se vejdeme do dvou milionů korun,“ dodal starosta.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky venkov, obnova, kraj, dotace, peníze, Jiří Löffelmann, Liberecký kraj, Jan Sviták, Jiří Formánek, Skalice u České Lípy

Kraj chce do obnovy venkova investovat třicet milionů korun  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.