Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Horké sluníčko, rozzářený sníh a na obzoru psí spřežení. Zásadské mistrovství se vydařilo

Organizátoři i závodníci byli do poslední chvíle napjatí. O konání Zásadského mistrovství republiky rozhoduje každoročně matka příroda. A přestože rtuť na teploměrech během dne stoupala vzhůru, podařilo se připravit dostatečně kvalitní trať, která závodníkům dobře posloužila. Znovu se na ní vydají zítra.

Pojizerská obec Zásada je svým každoročním pořádáním musherských závodů známá. Sněhové podmínky jsou ale dopředu nevypočitatelné, a tak už byl nejeden ročník zrušen. Letos se ale zadařilo a víkendové závody ráno odstartovaly. Fanoušci a lidé postávající po trati měli naprosto ideální podmínky, teplo, azurové nebe a prohánějící se smečky psů.

Na start se v různých kategoriích Sprintu o délce 11 kilometrů postavilo téměř třicet závodníků. Do boje o zdolání 31 kilometrového Midu se pustili čtyři musheři.

Musheři by jistě uvítali větší zimu, i tak ale dokázali svá spřežení úspěšně dovést až do cíle. „Musím říct, že závody se dnes opravdu vydařily. Pozitivní ohlasy máme i od samotných musherů,“ zhodnotil první den organizátor závodu Miroslav Princ.

Pravdou zůstává, že mnoho musherů tolik zviklaly obavy z nedostatku sněhu nebo strach, že ho sluníčko během dne rozpustí, že nakonec do Zásady nedojeli. „Podmínky jsou stále dobré, samozřejmě k poledni teplota stoupá, upravili jsme proto start a opět po sobě budou startovat závodníci Sprintu a Midu,“ komentoval organizátor. Podle něj k večeru začalo v Zásadě opět mrznout a tratě budou zítra dobře připraveny.

Pokud jste chtěli závody psích spřežení vidět na vlastní oči, ale dnes jste to nestihli, nemusíte smutnit. Závodit se bude i zítra od 9:30.

Hořké chvíle střídaly ty sladké

Diváci byli pohledem na synchronizovanou práci mushera a jeho smečky fascinováni, některé momenty byly obzvlášť úsměvné. Třeba když celý tým mířil k vrcholku kopce, načež se celá smečka zastavila a jeden ze psů se rozhodl označkovat sněhovou vyvýšeninu. Možná mu připomínala patník. Načež se musher rozladěně rozkřikl: „Tak si to tady můžeš tahat sám, když musíš všechno vočůrávat!“

Prostě jako každé jiné závody a každý jiný sport, i tato disciplína je plná emocí. Nejlépe dopadl hafan, který se cestou možná zranil nebo měl jiný problém, každopádně se do cíle vezl na saních a jízdu si tak užíval úplně jinak než jeho chlupatí kamarádi. Užil si výhledy a nemuset se ani trochu snažit.

Závody pokračují zítra a opět budou nejen přehlídkou skvělých sportovních úspěchů ale i různých plemen. Nejčastějšími zástupci jsou samozřejmě Evropští saňoví psi (ESP), kteří jsou špičkou ve většině musherských disciplín na celém světě. K vidění jsou ale i tradiční Sibiřští husky nebo Aljašští saňoví psi ale i plemena, která jsou mezi veřejností známá jen málo, jako Eurohound.

Zásadský Sprint a Mid

Sobota, 16. února 2019, 18:33

Zásadský Sprint a Mid
Zásadský Sprint a Mid

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky mushing, Zásadský mid, sprint, spřežení, sport, pes, psí spřežení

FOTO: Horké sluníčko, rozzářený sníh a na obzoru psí spřežení. Zásadské mistrovství se vydařilo  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.