Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodina vařící pervitin i marihuanové doupě, policisté z Toxi týmu se loni činili

Krajský policejní Toxi tým odhalil během loňského roku více než 200 případů. Odhalili téměř deset laboratoří na výrobu pervitinu a stejně tak i pěstíren konopí.

Toxi tým vznikl v Libereckém kraji v roce 2014 a od té doby má za sebou stovky zásahů a desítky odhalených drogových kauz. Za dobu svého působení realizoval tým celkem 829 zásahů.

„Rád bych připomněl, že Toxi tým vznikl na základě iniciativy ředitele Krajského ředitelství policie Vladislava Husáka v březnu 2014, uvedl Vladimír Lukášek, vedoucí odboru obecné kriminality. Od té doby se rozšířil počet členů týmu a policisté nasbírali i cenné zkušenosti.

Pomáhá celní správa i neziskovky

Policisté ale na odhalování drogových dealerů a výrobců nebyli vždy sami. „Celní správa se výrazně podílí na dokumentování drogové trestné činnosti a každý rok nám pomůže odhalit okolo dvou desítek případů,“ komentoval za Toxi tým vrchní komisař Pavel Folprecht.

Loni objevili kriminalisté například 9 domácích laboratoří, 25 kilogramů sušiny marihuany, 9 pěstíren konopí nebo necelý kilogram pervitinu.

S policejním týmem spolupracují i neziskové organizace sídlící v Libereckém kraji, které se zabývají primární a sekundární prevencí v oblasti drog a návykových látek. Tyto organizace také mohou policistům podávat zpětnou vazbu. „Máme zkušenosti, že po některém ze zásahů nám organizace potvrzují, že si jejich klienti stěžují na horší přístup k drogám,“ sdělil Folprecht.

Odhalit výrobce drog přitom vůbec není jednoduché. Jak popisují sami policisté, jedná se o titěrnou práci, kdy musí dlouhodobě dokumentovat různé prodejce, aby vypátrali až výrobce a dostali se tak na špičku ledovce. V dalším

Toxi tým postupně vylepšuje i vybavení, zejména pak to ochranné. „Velmi často pracujeme v toxickém prostředí. Na místě přitom musíme strávit někdy dlouhé hodiny, někdy i několik dní. Musíme si přitom chránit své zdraví,“ dodává komisař. Ochranné vybavení tak obsahuje mimo jiné holínky, dva druhy obleků, brýle nebo třeba polomasku.

O nejednom případu Toxi týmu jsme vás informovali. Například když při operaci Karamela zadrželi policisté hned tři muže a jednu ženu, kteří společně vyráběli a distribuovali pervitin.

FOTO, VIDEO: Rodina vařila pervitin. Došla si pro ně zásahovka

V dalším případě figuroval sedmapadesátiletý muž, který doma pěstoval konopí. Policisté u něj objevili více než dvacet kilo marihuany.

FOTO: Muž pěstoval konopí u sebe doma ve sklepě. Policisté u něj našli třináct kilo marihuany

Foto PČR

Štítky toxi tým, policie, drogy, varna, pervitin, konopí, metamfetamin, Liberecký kraj, Vladislav Husák

Rodina vařící pervitin i marihuanové doupě, policisté z Toxi týmu se loni činili  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.