Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Sanitka v Krásné Studánce rychle předjíždí i bez majáků, řidič zřejmě zapomněl

Na internetu se objevilo video z palubní kamery a na záběrech je sanitka Krajské nemocnice Liberec (KNL), která rychle předjíždí přes odbočovací pruh. Autora videa navíc zarazilo, že neměla zapnuté majáky neboli výstražné zvukové a rozhlasové zařízení.

Pro sanitku, která bliká a houká, má asi každý pochopení. Přibrzdí, případně zastaví u kraje a nechá ji předjet, jde přeci někomu o život. Jenže co s takovou sanitkou, která na sebe nijak neupozorňuje a přesto jede poměrně rychle. Právě takový sanitní vůz mířící po Hejnické ulici v Krásné Studánce směrem na Mníšek natočil autor, který video zveřejnil na internetu.

Samotné použití výstražných světel u vozů se řídí platnou legislativou, ať už se jedná o kteroukoliv složku Integrovaného záchranného systému. V případě liberecké nemocnice navíc musí se zapnutím VRZ souhlasit Dispečink dopravy KNL.

„Řidič převozové sanitky KNL bez zapnutého VRZ porušuje závažně doprapvní předpisy když předjíždí v obci vysokou rychlostí v křižovatce, přes odbočovací pruh, šrafování a dále přes plnou čáru... Navíc v místě kde je 60km/h jede rychlostí přes 80 km/h,“ píše autor Petr pod video. Z videa sice není patrné, kolik který řidič jel, každopádně je zřejmé, že řidič sanitky měl na spěch.

Zhoršující stav pacienta vedl k rychlejší jízdě

Podle tiskového mluvčího Krajské nemocnice v Liberci Václava Řičáře řidič jel rychle kvůli stavu převáženého pacienta. „V daném případě řidič naší sanity s ohledem na subjektivně se zhoršující zdravotní stav převáženého pacienta zrychlil svou jízdu, aby pacienta dopravil co nejrychleji do nemocnice,“ uvádí Václav Řičář. Ten také dodává, že v danou chvíli, kdy se zhoršuje stav pacienta, je podle něj chyba v podobě nezapnutí výstražných světel pochopitelným a odpustitelným prohřeškem.

S celým případem se na nemocnici obrátil i autor videa a vedení nyní celou událost řeší jako standartní stížnost. „Na tuto stížnost reagujeme v zákonné lhůtě 30 dní. V současné době probíhá interní šetření s řidičem natočeného sanitního vozu, včetně posuzování záznamu z jednotky GPS a kamerových systémů našich sanitních vozů,“ komentuje mluvčí. 

Podle vedení nemocnice nedošlo při jízdě k zásadnímu ohrožení bezpečnosti účastníků provozu ani plynulosti dopravy. Pozitivem pro řidiče sanitního vozu může být alespoň fakt, že použil blinkry. Každopádně postih řidiči v tomto případě nehrozí. „V tomto kontextu jsme se rozhodli našeho zaměstnance nepostihovat. Nejen jeho, ale i další řidiče jsme proškolili a opakovaně informovali o jejich povinnostech,“ dodává Řičář.

Foto Repro Youtube

Štítky sanita, KNL, nemocnice, předjíždění, rychlost, Krajská nemocnice Liberec, Liberec XXXI-Krásná Studánka, sanitka, pacient, Mníšek nad Hnilcom

VIDEO: Sanitka v Krásné Studánce rychle předjíždí i bez majáků, řidič zřejmě zapomněl  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.