Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silničních mostů v havarijním stavu ubývá, kraj připravuje opravu dalších šesti

Celkový stav silničních mostů v Libereckém kraji je v současné době lepší než kdy dřív. V havarijním stavu je jich pouze čtrnáct. Přitom ještě před osmi lety bylo takových mostů po kraji více než padesát.

Stav silničních mostů v Libereckém kraji se za posledních osm let výrazně zlepšil. Pomohly opravy po bleskových povodních, dotace státu a Evropské unie i půlmiliardový úvěr, který si kraj na opravy vzal. Na konci roku 2011 bylo v kraji v havarijním stavu 51 mostů, na konci toho loňského už jen 14. Žádný ale není v takovém stavu, že by musel být pro dopravu uzavřen. Někde je ale omezená nosnost, řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

V loňském roce bylo při rekonstrukcích krajských komunikací obnoveno 15 mostů, dalších šest projektů kraj připravuje. „Současný stav mostů je prakticky nejlepší za dobu fungování kraje. V letošním roce se plánují rekonstrukce téměř všech zbylých mostů, které jsou v nevyhovujícím stavu,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Liberecký kraj vlastní 652 mostů. Každoročně nechává zpracovat monitoring stavu nejen svých 2073 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, ale právě i stav mostů. Ten ukázal, že v nejlepším stavu je 90 mostů a dalších 108 mostů je ve velmi dobrém stavu. Letos by měli stavbaři podle Čápa zrekonstruovat mimo jiné most přes náhon v Zákupech na Českolipsku za 5,8 milionu korun. Připravena je také obnova mostu ve Frýdlantu - Větrově za 3,9 milionu.

Stav mostů v kraji výrazně poznamenaly bleskové povodně v srpnu 2010. Velká voda tehdy zasáhla 198 mostů, 60 procent z nich bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. Kompletní rekonstrukci potřebovalo 22 mostů, devět jich voda zcela zničila a nahradit je musela mostní provizoria. Voda způsobila tehdy jen na krajských mostech škody za 453 milionů korun. Na silnicích napáchaly záplavy škody za dalších 1,6 miliardy. Ke zlepšení stavu mostů v kraji tak přispěl nejen půlmiliardový úvěr, který si kraj těsně před povodněmi vzal, ale také peníze určené na odstranění škod po povodních.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberecký kraj, most, rekonstrukce, silnice, oprava, povodeň, Evropská unie, Jan Sviták

Silničních mostů v havarijním stavu ubývá, kraj připravuje opravu dalších šesti  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.