Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O víkendu se výrazně oteplí. Meteorologové varují před povodněmi

V sobotu deset, v neděli dokonce až sedmnáct stupňů předpovídají meteorologové. Jenže oteplení podle nich přinese i výrazné tání sněhu, kterého je na horách stále dost. A tak je podle předpovědi možné, že se zvednou hladiny toků.

K výraznějšímu odtávání sněhu ve vyšších polohách přispějí zejména vydatné srážky, silný vítr a oteplení. „V čerstvém západním proudění bude dnes večer a v noci na sobotu postupovat přes naše území frontální systém, během soboty pak teplá fronta," uvedli meteorologové.

Vítr podle nich může v noci na sobotu dosáhnout na většině území v nárazech až rychlosti 80 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů v hodině. Současně začne na horách, zejména pak na Šumavě, místy vydatně pršet.

Upozornění na povodňovou bdělost platí do odvolání od dnešní půlnoci pro horské oblasti Plzeňského, Jihočeského, Pardubického a Olomouckého kraje a od noci na neděli i pro horské regiony Libereckého kraje.

Se silným větrem mají do sobotního rána počítat lidé v téměř všech krajích. Meteorologové jim v této souvislosti doporučují, aby zajistili okna a dveře, upevnili volně uložené předměty a zabezpečili skleníky. Lidé by podle nich měli být opatrní i při pohybu venku a při řízení vozidel a na horách by měli omezit zejména hřebenové túry.

Autoři | Foto

Štítky povodeň, obleva, meteorologové, řeky, Šumava, Jihočeský kraj, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Liberecký kraj

O víkendu se výrazně oteplí. Meteorologové varují před povodněmi  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.