Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plná parkoviště i hotely, mraky sněhu. Běžkovat se v Jizerkách bude minimálně do konce března

Úprava lyžařské magistrály pro běžkaře v Jizerských horách byla v této sezoně kvůli častému sněžení a polomům komplikovanější než v předchozích letech. Na sníh bohatá zima se ale zároveň odrazila i na zvýšeném zájmu lidí o lyžování. Podle starosty Bedřichova Petra Holuba jsou proto se sezonou spokojeni. Obec je hlavní nástupní místo na magistrálu.

„Ubytovatelé měli plno, restaurace byly plné. Bedřichov byl v podstatě obsazený od vánočního období až do konce jarních prázdnin," uvedl starosta. Nezřídka se o víkendu stávalo, že parkoviště v obci byla plná už před 9:00. Od února byly kvůli zájmu běžkařů také posílené autobusové spoje, které do Bedřichova jezdily z Liberce.

Výrazně nadprůměrné srážky

Letošní zima byla podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu pro Bedřichov srážkově výrazně nadprůměrná. Od začátku prosince do konce února spadlo přes 460 milimetrů srážek, obvyklý průměr je kolem 168 milimetrů. Nejvíce sněhu bylo v Bedřichově v polovině ledna, kdy tam ležela 168centimetrová vrstva. Sněhu je tam stále dostatek. V obci bezmála půl metru a výš v horách ho je ještě více. Trasy pro běžkaře se proto upravují nadále. „Myslím si, že minimálně do konce března na základních okruzích vydržíme," uvedla ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová. Společnost má úpravu magistrály na starost. Mezi nejdelší asi letošní sezona podle ředitelky patřit nebude, a to kvůli pozdějšímu nástupu zimu. „Aby se zařadila k delším, tak bychom museli končit po půlce dubna," řekla.

Neobvyklá je ale sezona náročností na úpravu tras, nejen kvůli odstraňování popadaných stromů, ale i častému sněžení. I nyní rolby vyjíždějí častěji, než je obvyklé. „Nestandardně jsme třeba teď jeli čtyři dny za sebou, to nebývalo. V jarním období je adekvátní třeba třikrát týdně," uvedla Davidová. Podle ní tak budou náklady nejspíš vyšší než loni. „Na naftě už v tuto chvíli máme proježděno více než za celou minulou sezonu," uvedla ředitelka Jizerské o.p.s. Za předchozí sezonu, která trvala 121 dní, rolbaři najezdili přes 7200 kilometrů.

V této sezoně častější údržba tras měla vliv na zvýšenou poruchovost techniky. „Poruch bylo hodně. Je to dané i tím, že jeden ze strojů už má nějaká léta," uvedla Davidová. Podle ní budou muset problémy se starším strojem do budoucna řešit. Buď repasí, nebo se pokusit sehnat jinde nějakou používanou rolbu ve slušném stavu. Nová stojí řádově miliony korun a na její koupi se nejspíš peníze sehnat nepodaří.

Nové zázemí na stadionu

Novinkou od letošní sezony v Bedřichově byla pro běžkaře možnost využít nového zázemí, taková služba tam předtím nebyla. Obec za jeho vybudování zaplatila kolem 1,5 milionu korun. V budově kontejnerového typu je skiservis, šatna, uzamykatelné skříňky i sprcha. „Trochu byly problémy se zamrzající vodou a budeme muset udělat nějaká opatření. Ale jinak si myslím, že 90 procent lyžařů s tím bylo spokojeno," uvedl starosta obce.

Autoři | Foto JIzerská 50

Štítky počasí, rekreace, Jizerské hory, lyžování, Bedřichov, běh na lyžích, zima, jarní prázdniny, Český hydrometeorologický ústav, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plná parkoviště i hotely, mraky sněhu. Běžkovat se v Jizerkách bude minimálně do konce března  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.