Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čeká nás pálení čarodějnic. O všech plánovaných ohních by předem měli vědět hasiči

Dnes večer nejen po celé republice vzplanou na ochranu před zlými silami menší i větší vatry. Před námi je totiž filipojakubská noc. Takzvaným pálením čarodějnic se vyhání zima a vítá se jaro. Kvůli suchu to se zapalováním ohňů nevypadalo moc dobře, téměř ve všech krajích totiž platila výstraha před suchem a na některých místech bylo zakázáno rozdělávání otevřených ohňů. To se však během několika uplynulých hodin nakonec změnilo.

Pomohl včerejší a někde i dnešní déšť. Dnes večer si tak budeme moct opéct špekáček nad ohněm a užít si ten pravý čarodějnický večer a noc.

Hasiči by měli vědět o každém místě, kde se dnes plánuje pálení čarodějnic. Udělat to můžeme nejlépe prostřednictvím formuláře na webu HZS LK. „Nikdy pálení neohlašujte přes 150 nebo 112,“ radí hasiči na svém facebookovém profilu.

Všem se určitě budou hodit následující rady od hasičů, co dnes večer dělat, a co naopak nedělat, aby nedošlo k nějaké nešťastné události.

Pečlivě vyberte bezpečné místo pálení. Např. v lese lze rozdělávat oheň jen na k tomu vyhrazených místech. Zcela zakázáno je rozdělávání ohně na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi apod.

Oheň nezakládejte ani pod větvemi a na kořenech stromů, na suchém listí, lesní hrabance. Pro rozdělávání ohně je naopak ideální hliněný podklad.

Ohniště by mělo být zbaveno všech hořlavých materiálů (včetně kořenů a kořínků) a bezpečně odděleno od okolí (např. kameny, pískem). V případě větších vater je vhodné ohniště oddělit od okolí pruhem širokým až jeden metr.  

Dělejte jen takový táborák, který dokážete zvládnout! Pokud chystáte velkou vatru, dejte si pozor, aby byla polena poskládána do stabilní pyramidy (pomohou např. záseky na polenech), která umožní prohořívání dovnitř a zabrání případnému zhroucení hranice do okolí - jinak může dojít k popálení přítomných či ke vzniku požáru.   

Při rozdělávání nebo udržování ohně nikdy nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny.

Oheň nesmíte ponechat ani na okamžik bez dozoru, hlídejte ho, aby se nevymknul kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte připravený dostatek vody (popř. písek, hlínu), kdyby se oheň vymykal kontrole. I proto je dobré umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné.   

Nezapomeňte ohniště důkladně uhasit a přesvědčit se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení. I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat  žhavé oharky, které např. vítr může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí. Hasiči musejí každý rok dohašovat ohniště, která byla po veselici ponechána svému osudu.

Autoři | Foto carodejnice-olomouc.cz

Štítky pálení, čarodějnice, oheň, hasiči

Čeká nás pálení čarodějnic. O všech plánovaných ohních by předem měli vědět hasiči  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.